Informatie zonnepanelen

Alles over zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je eenvoudig je eigen groene stroom opwekken. Je bent je eigen energieleverancier!

Inmiddels zijn veel daken in Nederland al voorzien van zonnepanelen, maar er is nog veel winst te behalen. Ben je aan het oriënteren op de aanschaf of huur van zonnepanelen? Dan wil je uiteraard zo geïnformeerd mogelijk de juiste keuze maken.

Op deze pagina vertellen we je meer over de wondere wereld van zonnepanelen.

Lees meer in onze blogs

Wil je nog meer verdiepende informatie over zonnepanelen? De antwoorden op de meest gestelde en interessantste vragen hebben we verder uitgeschreven in onderstaande blogs.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd) vangen als het ware het licht van de zon op en zetten dit om in energie in de vorm van gelijkstroom. Omdat de apparaten in huis op wisselstroom aangesloten moeten worden heb je ook een omvormer nodig. Zoals de naam eigenlijk al verklapt wordt de gelijkstroom omgevormd tot wisselstroom.

Het kopen of huren van zonnepanelen en daarmee je eigen zonne-energie opwekken is in de praktijk vaak goedkoper dan het afnemen van stroom bij je energiemaatschappij. Dankzij de salderingsregeling kun je met zonnepanelen 100% zelfvoorzienend zijn. Deze regeling wordt in de toekomst echter afgebouwd. Je kunt dus niet vroeg genoeg overstappen op zonne-energie.

Verschillende soorten zonnepanelen

Vaak is het eerste dat mensen opvalt aan zonnepanelen het verschil in kleur. De zonnepanelen die je op de daken ziet zijn meestal zwart of blauw. Er bestaan zelfs groene en oranje panelen, al kom je die niet vaak tegen! Naast de kleur van het paneel heeft ook de kleur van het frame een grote invloed op de uitstraling van de zonnepanelen. Zo ligt de nadruk bij panelen met een wit frame meer op de individuele panelen, waar een zwart frame juist subtiel in het geheel opgaat en het gevoel geeft dat alle panelen samen een groot oppervlak vormen.

De zwarte zonnepanelen worden ook wel monokristallijne panelen genoemd. Deze naam is gebaseerd op hoe een zonnepaneel gemaakt wordt. Door een ander productieproces komen bij monokristallijne panelen de kristallen in de zonnecellen allemaal in dezelfde richting te liggen.

Bij blauwe zonnepanelen, ook wel polykristallijne zonnepanelen genoemd, liggen de kristallen juist onregelmatig door elkaar. Hierdoor komen de panelen er onregelmatiger . De meeste mensen hebben een voorkeur voor monokristallijne PV-panelen, omdat de zwarte kleur een mooiere uitstraling op je dak heeft. Daarnaast zijn monokristallijne panelen ook net iets duurder dan polykristallijne panelen, maar daar staat weer tegenover dat monokristallijne zonnepanelen efficiënter zijn dan polykristallijne panelen. Hierdoor is de opbrengstverwachting een stuk hoger bij zwarte panelen.

De werking van PV-panelen uitgelegd

Zonnepanelen werken eigenlijk als een mini-elektriciteitscentrale op je dak, die zonlicht omzet in elektriciteit. Een fotovoltaïsche cel, beter bekend als een zonnecel, bestaat uit een ingewikkeld stukje techniek.

We houden het simpel: valt er licht op de cel? Dan volgt er een reactie in de cel waarmee gelijkstroom opgewekt wordt. Deze stroom wordt naar de omvormer, een belangrijk onderdeel van het zonnestroomsysteem, geleid. Hier wordt de gelijkstroom die is opgewekt omgevormd tot wisselstroom. Via de omvormer komt de stroom in de meterkast terecht en wordt deze verdeeld over de apparaten in huis. Staan al je apparaten uit? Dan gaat het overschot aan opgewekte en omgevormde stroom naar je energiemaatschappij via het lichtnet.

Je energiemaatschappij streept de stroom die jij geleverd krijgt weg tegen de stroom die je hebt terug geleverd. Hoe meer licht de zonnepanelen opvangen en omzetten naar energie, hoe hoger de opbrengst zal zijn en des te sneller je je investering hebt terugverdiend.

De voor- en nadelen afwegen

Om een weloverwogen keuze te maken bespreken we diverse voor- en nadelen van zonnepanelen. Zo krijg je een compleet en eerlijk overzicht van zonnepanelen op je dak.

Het moge duidelijk zijn dat je met zonnepanelen flink kunt besparen op je energielasten en bijdraagt aan een beter milieu. Zonnepanelen bieden je de kans om een mooi bedrag jaarlijks te verdienen, omdat je je de energie zelf direct kunt vebruiken of deze teruglevert aan je leverancier. Energieleveranciers zijn verplicht om de energie die jij teruglevert te compenseren tegen een eerlijke prijs per kWh. Wek je op jaarbasis meer op dan je verbruikt? Dan is de winst voor jou!

Wat de meeste mensen ervan weerhoudt om zonnepanelen aan te schaffen is het financiële aspect. Het kopen van zonnepanelen vraagt om een investering die pas gemiddeld na 7 tot 9 jaar terugverdiend is. Na deze periode is alles wat je opwekt echter wel pure winst, buiten extra kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringspremie.

Je kunt tegenwoordig ook zonnepanelen huren. Hierbij is geen investering nodig en profiteer je direct van zonne-energie en start je dus vanaf maand 1 met besparen. Bovendien zitten bijkomende kosten voor bijvoorbeeld onderhoud al in de huurkosten verwerkt. Dit kan dus een goed alternatief zijn voor het kopen van pv-panelen, indien je geen duizenden euro’s wilt investeren en je graag ontzorgd wilt worden.

Al je vragen over zonnepanelen beantwoord

Zonne-energie is een hele interessante en belangrijke technologie die Nederland hopelijk gaat helpen om de klimaatdoelen te bereiken. Hoewel zonnepanelen tegenwoordig zeer toegankelijk zijn, heerst er ook nog veel onduidelijkheid over zonnepanelen in het algemeen. Hieronder geven we een beknopt antwoord op enkele vragen die we regelmatig voorbij zien komen.

Wat zijn PV-panelen?

PV-panelen is de technische benaming van zonnepanelen. Er zit dus geen verschil tussen een zonnepaneel en een PV-paneel. PV is de afkorting van ‘Photo Voltaic’, of in het Nederlands: fotovoltaïsch. Dat betekent letterlijk lichtstroom. De term PV-panelen wordt vooral gebruikt door mensen die in de branche actief zijn, zoals installateurs en fabrikanten.

Hoeveel zonnepanelen passen er op een omvormer?

Heb je of wil je meer dan 16 zonnepanelen op je dak? Dan kun je ook kiezen voor een 3 fase omvormer. De juiste omvormer kiezen is niet eenvoudig. Er moet rekening gehouden worden met het type zonnepaneel, de oriëntatie van je dak, het aantal zonnepanelen en de hellingshoek van je dak om het zonnesysteem te installeren. In de praktijk wordt er meestal een omvormer gekozen die iets minder vermogen heeft dan de zonnepanelen die hierop aangesloten worden.

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden?

Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Zeker bij een dakkapel met een plat dak is het niet zo eenvoudig. Dat heeft te maken met de windbelasting en de draagconstructie. Omdat zonnepanelen altijd in een hoek geplaatst worden, is er een frame nodig op een dakkapel met plat dak. Door het kantelen van de zonnepanelen heeft de wind veel ruimte om tegen de zonnepanelen te blazen, wat het frame onder druk zet. Een normaal dakkapel is niet sterk genoeg om deze krachten op te vangen.

Op een dakkapel met schuin dak kunnen vaak nog wel zonnepanelen geplaatst worden. Ook hierbij geldt dat de draagconstructie sterk genoeg moet zijn. Veel dakkapellen zijn achteraf geplaatst en zijn niet zo stevig gebouwd als de rest van het dak. Aanbieders van zonnepanelen zullen altijd eerst onderzoeken of het mogelijk is.

Wat zijn Tier 1 zonnepanelen?

Tier 1 zonnepanelen bestaan niet. Wat wel bestaan zijn Tier 1 zonnepanelenmerken. Het zit zo: Bloomberg, een internationaal financieel dienstverleningsbedrijf, rangschikt zonnepanelenproducenten wereldwijd ieder kwartaal in drie rangen: Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Deze rangen zeggen niet direct iets over de kwaliteit van de zonnepanelen, maar hebben betrekking op de betrouwbaarheid, beleidsvoering en ervaring van de producent. Je kunt dus niet zeggen dat ‘Tier 1 zonnepanelen’ de beste op de markt zijn, maar wel dat producenten met een Tier 1 rang over het algemeen goede en betrouwbare kwaliteit leveren. Zonnepanelen van Tier 1 producenten zijn ook niet per definitie duurder dan Tier 2 of 3 merken.

Wat zijn (niet-)geïntegreerde zonnepanelen?

Er zijn twee soorten zonnepanelen: geïntegreerde zonnepanelen en niet-geïntegreerde zonnepanelen. De tweede soort wordt het vaakst gebruikt. Dit zijn zonnepanelen die over de bestaande dakbedekking (zoals dakpannen) worden geplaatst met behulp van een railsysteem en haken.

Geïntegreerde zonnepanelen worden niet over de dakbedekking geplaatst, maar vormen juist deel van het dak. Deze panelen zien er hetzelfde uit als niet-geïntegreerde zonnepanelen, maar de bevestiging en eigenschappen zijn toch net even iets anders. Het voordeel van geïntegreerde zonnepanelen is de strakke uitstraling. De zonnepanelen steken niet uit maar lopen volledig gelijk aan de rest van het dak (meestal in de vorm van dakpannen). Geïntegreerde zonnepanelen zijn wel een stuk duurder dan niet-geïntegreerde zonnepanelen.

Wat zijn full black zonnepanelen?

Full black 
zonnepanelen zijn zonnepanelen die, de naam zegt het al, volledig zwart zijn. Dit zijn monokristallijn zonnepanelen met een zwart frame. Je ziet dus geen witte ruitjes of opvallende zilvergrijze randen rond het paneel. Full black zonnepanelen bieden zowel esthetische als praktische voordelen. Het zwarte paneel heeft een hoger rendement dan een blauw paneel, waardoor je meer opwekt dan je met een blauw paneel zou doen (bij een gelijke oppervlakte). De zwarte lijntjes en het frame zorgen voor een strakke afwerking, die het geheel een

rustige uitstraling geeft. Full black panelen zijn wel wat duurder van blauwe panelen, maar qua prijs-kwaliteit verhouding zijn de full black zonnepanelen een betere keuze.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen in serie of parallel?


Zonnepanelen worden standaard in serie geschakeld. Dat houdt in dat er van iedere zonnepaneel een kabel naar het volgende zonnepaneel in de rij loopt. De zonnepanelen zijn via twee kabels verbonden met de omvormer: één kabel loopt naar het eerste zonnepaneel in de serie en de tweede kabel verbindt het laatste zonnepaneel met de omvormer om het circuit te sluiten. Bij een parallel systeem zijn alle zonnepanelen individueel verbonden met de omvormer.

 

Bij zonnepanelen in serie kan het voorkomen dat de totale opbrengst lager ligt, omdat een of enkele zonnepanelen in de schaduw liggen. Het vermogen van de zonnepanelen wordt hierdoor beperkt, ook dat van de zonnepanelen die in de volle zon liggen. Bij zonnepanelen in parallel gebeurt dit niet, omdat de panelen direct verbonden zijn met de omvormer en dus geen remmend effect hebben op de overige zonnepanelen op het dak. Standaard worden zonnepanelen in serie gelegd. Dit komt omdat een serieel systeem goedkoper is dan een parallel systeem. Er wordt dan ook vaak alleen voor parallel gekozen als de situatie daarom vraagt als gevolg van schaduwval.

Doe de dakcheck!

Ben jij benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel jij gaat besparen met zonne-energie? Doe dan de gratis dakcheck! Geef je adres door en dan kan Solease aan de hand van geavanceerde software en 3D-satellietbeelden een zeer nauwkeurige inschatting maken van de verwachte besparing, het aantal benodigde panelen en of je dak geschikt is. Vraag direct per email een duidelijk overzicht van alle kosten en baten op.

Wil je een offerte aanvragen? Klik dan op de link in de mail die je ontvangt om je contactgegevens met Solease te delen. Zij zullen telefonisch contact met je opnemen. Tijdens dit gesprek kun je al je brandende vragen stellen en doorlopen zij alle mogelijkheden met je.