Zonnepanelen kopen of huren

Met zonnepanelen op je dak bewijs je jezelf en het milieu een goede dienst. Jij kan namelijk besparen op je energierekening en ook je CO2-uitstoot gaat flink omlaag. Je ziet ze tegenwoordig overal. Bij de buren, de overburen, je beste vrienden en zelfs je ouders profiteren al van zonne-energie. Jij kan natuurlijk niet achterblijven. De vraag is dan ook niet of jij zonnepanelen neemt, maar of je deze zonnepanelen gaat kopen of huren?

De belangrijkste verschillen tussen het kopen of huren van zonnepanelen

Zonnepanelen leveren veel voordelen, maar vragen ook om een flinke investering. Niet iedereen kan of wil duizenden euro’s van de spaarrekening halen om pas na enkele jaren dit geld terug te verdienen. Het huren van zonnepanelen biedt dan uitkomst. De keuze tussen het huren of kopen van zonnepanelen is dan ook voornamelijk een financiële afweging. Al zijn er ook enkele andere factoren die de keuze voor huren of kopen kunnen beïnvloeden. Wij zetten de voor-en nadelen van zonnepanelen kopen en huren voor je op een rij.

 

 
De voor- en nadelen van zonnepanelen huren

VoordelenNadelen
 • Geen investering vooraf nodig (min €4.000) = geen terugverdientijd
 • Over de gehele looptijd is het financieel minder gunstig t.o.v. kopen, doordat je maandelijks een huurbedrag betaalt
 • Je begint direct met besparen op je energierekening
 • Bij een verhuizing dien je de zonnepanelen over te kopen of het contract over te dragen aan de nieuwe bewoner
 • Geen onverwachte kosten voor reparaties
 
 • De verhuurder monitort of je systeem goed werkt
 
 • Je woning wordt meer waard (gem. €5.000)
 
 • Je woning krijgt een beter energielabel
 

 

De voor- en nadelen van zonnepanelen kopen

VoordelenNadelen
 • Op lange termijn financieel voordeligst
 • Grote investering vooraf nodig (min. €4.000 voor gemiddeld systeem)
 • BTW terug te krijgen van belastingdienst
 • Omvormer dient na 10-15 jaar vervangen te worden
 • Korte terugverdientijd (5 tot 7 jaar)
 • Onderhoud en monitoring is voor eigen rekening
 • Woning krijgt een beter energielabel
 
 • Woning wordt meer waard (gem. €5.000)
 

 

Wat kost het en wat levert het op?

Zonnepanelen kopen
Bij het kopen van zonnepanelen heb je eerst nog een investering die je moet terugverdienen. Een gemiddeld zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen levert een jaaropbrengst van 3.100 kWh op. Met een energieprijs van €0,38 per kWh levert je dat een besparing van €1178 per jaar op. Als je dat systeem voor €4.500 gekocht hebt, is de terugverdientijd een kleine 4 jaar. Daarna begin je pas echt met besparen. Uitgaande van een minimale levensduur van 25 jaar heb je dus nog 20 jaar plezier van een flinke besparing.


Zonnepanelen huren
Bij het huren van zonnepanelen is de terugverdientijd niet relevant, je hebt immers niets geïnvesteerd. Omdat je een maandelijks bedrag betaalt, kun je de kosten en opbrengsten heel eenvoudig naast elkaar leggen. De beste manier om dit te doen, is door de balans per jaar op te maken. Als je in december begint met huren (wanneer de zonnepanelen weinig zonne-energie opwekken) zal de besparing klein zijn en betaal je misschien even tijdelijk meer voor het huurcontract dan dat je bespaart. In de zomer is het omgekeerde het geval. Daarom is het goed om te kijken naar de jaaropbrengst. Als we weer uitgaan van 10 zonnepanelen, bespaar je dus nog steeds €1178 per jaar op je energierekening. Maar daar gaat de huur natuurlijk nog vanaf. Als het maandelijkse huurbedrag lager ligt dan dit bedrag, dan maak je winst. De gemiddelde huurprijs van 10 zonnepanelen ligt rond de €60, waardoor je jaarlijks ongeveer €720 betaalt . Op jaarbasis betekent dit dus dat je nog steeds ruim €460 winst maakt. Niet gek voor het feit dat je €0 vooraf geïnvesteerd hebt!

Zonnepanelen huren: is het verstandig?

In een ideale wereld kan iedereen een zonnestroomsysteem kopen zonder enkele zorgen over de financiën, aansprakelijkheid en garanties. Er zijn echter meer dan genoeg redenen te bedenken waarom het huren van zonnepanelen de voorkeur krijgt boven het aankopen. De meeste mensen die voor huren kiezen, doen dat omdat ze de investering niet kunnen of willen doen. Door zonnepanelen te huren houd je het geld lekker op je spaarrekening en kan je dit gebruiken om andere leuke dingen te doen of als reservepotje achter de hand houden voor onverwachte uitgaven. Vergeet ook niet dat veel huiseigenaren steeds meer aan hun woning willen (laten) doen. Denk bijvoorbeeld aan isoleren of het vervangen van je cv-ketel door een warmtepomp. Dit loopt ook al snel op tot een investering van duizenden euro’s. Als je al deze andere uitgaven ook moet doen, of in de nabije toekomst moet gaan doen, dan is het lang geen gek idee om te starten met het huren van zonnepanelen. Als huurder hoef jij je alleen bezig te houden met het betalen van het maandelijkse huurtarief. Extra kosten zoals verzekeringen, eventueel onderhoud of reparaties zijn allemaal voor de rekening van de leverancier. Hierdoor loop je weinig risico en kan je dus toch van duurzame zonne-energie profiteren. En je moet maar zo denken: ook al verdient de verhuurder er natuurlijk op, jij verdient er ook al snel honderden euro’s per jaar mee. Eigenlijk is het ‘gratis’ geld wat jij op je bankrekening krijgt, terwijl je er niets voor hoeft te doen.

Is het kopen van zonnepanelen niet veel voordeliger?

Als je de gemiddelde besparing van het kopen en huren van zonnepanelen naast elkaar legt, wordt al snel duidelijk dat het kopen van zonnepanelen voor jou als huiseigenaar de grootste besparing oplevert. De eerste vijf jaar zijn jouw zonnepanelen nog bezig met zichzelf terug te verdienen. Daarna houd je iedere euro die je op je energierekening bespaart in je zak.

Voorbeeld
Neem nu het voorbeeld van 10 zonnepanelen zoals hier boven beschreven. In het geval van zonnepanelen huren maak je €460 per jaar winst. Over een periode van 25 jaar betekent dit dus een winst van €11.500. Bij zonnepanelen kopen zul je bij 10 panelen moeten denken aan een investering van ongeveer €4.500. Van dit bedrag kun je nog 21% BTW terugkrijgen, wat betekent dat je netto investering ruim €3.700 is. Na 25 jaar bespaar je nog altijd bijna €29.500 op je energierekening. Hier moet je het aankoopbedrag vanaf halen, waardoor je nog een winst van €25.800 over houdt. Als je ervan uitgaat dat je nog eenmaal de omvormer moet vervangen, dan houd je uiteindelijk een winst over van ruim €24.000. Om antwoord te geven op de vraag of het kopen van zonnepanelen financieel voordeliger is, kunnen we dus met zekerheid ‘ja’ zeggen.

Waarom dan niet altijd kopen? Zoals eerder gezegd, kan niet iedereen direct €4.000 missen. 
Verder kun je de investering dus steken in het verder verduurzamen van je woning of een andere grote aankoop die je anders niet kunt doen. Daarnaast heb je het voordeel bij huren dat je nergens omkijken naar hebt. Is er iets kapot? Dan regelt de verhuurder dat het geregeld wordt. Voor dit stukje service betaal je dus automatisch ook iets meer, maar het bespaart je ook weer een stukje stress. 

Wat is het verschil tussen het huren en leasen van zonnepanelen?

Zonnepanelen huren en zonnepanelen leasen: beide termen worden gebruikt en ze worden ook door elkaar heen gebruikt. Dat is niet zo vreemd, ze betekenen namelijk eigenlijk hetzelfde. Sommige aanbieders gebruiken leasen om hun dienst een naam te geven. De meeste aanbieders houden het op huren. Wel is een belangrijk onderscheid te maken tussen operational en financial lease. Operational lease (met services) lijkt het meest op huren, omdat je uiteindelijk geen eigenaar wordt van het product. De eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor het product blijft ten alle tijden bij de leasemaatschappij/verhuurder.

Wat is zonnepanelen huurkoop?

Huurkoop van zonnepanelen is een speciale constructie waarbij je de zonnepanelen afbetaalt door een maandelijks bedrag te betalen. Vergelijk het een beetje met het aflossen van de hypotheek op je huis. Dit lijkt dan ook meer op financial lease. Bij veel aanbieders die zonnepanelen verhuren is het wel mogelijk om het zonnestroomsysteem over te nemen. Je betaalt dan voor de dagwaarde van de zonnepanelen, waardoor je dus niet dubbel hoeft te betalen, maar je lost ook niets af met de huur.