Amorf zonnepanelen
Wanneer je je gaat verdiepen in zonnepanelen, kom je er al snel achter dat ‘een zonnepaneel’ een heel algemeen begrip is. Er zijn namelijk verschillende soorten zonnepanelen, met verschillende kenmerken op het gebied van uiterlijk, rendement, kosten en levensduur. Een amorf zonnepaneel – ook wel dunne film zonnepaneel genoemd – is een bekend soort zonnepaneel. Amorf zonnepanelen zijn echter het vreemde eendje in de bijt, want de techniek achter dit type zonnepaneel is niet te vergelijken met die van de andere soorten zonnepanelen.
Wat is een amorf zonnepaneel?
Amorf zonnepanelen worden dunne film zonnepanelen genoemd met een logische reden. De zonnecellen zijn zeer dun en hierdoor kunnen de panelen licht, buigzaam en goedkoop gemaakt worden. De zonnecellen van een amorf zonnepaneel kunnen zo dun zijn, doordat er gebruik wordt gemaakt van silicium poeder. Silicium is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde en wordt gebruikt bij het maken van zonnepanelen. Bij monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen worden silicium kristallen gebruikt, wat deze panelen een stuk zwaarder en stug maakt.
Wat zijn de voor- en nadelen van amorf zonnepanelen?
Een amorf zonnepaneel is een compromis. Het gebruik van silicium poeder en minder halfgeleidermateriaal maakt de productie goedkoper en dat merk je als eindconsument ook terug in je portemonnee wanneer je dunne film zonnepanelen aanschaft. Een ander voordeel is dat amorf zonnepanelen licht zijn, wat de transport- en montagekosten weer laag houdt. De andere kant van de medaille is de opbrengst. De opbrengst per vierkante meter ligt een stuk lager dan bij traditionele zonnepanelen. Als je iedere beschikbare vierkante meter nodig hebt om voldoende zonne-energie op te wekken, zijn amorf zonnepanelen dus minder geschikt.
Geschikt voor op je dak?
Amorf zonnepanelen zie je eigenlijk zelden op daken liggen. De belangrijkste reden noemden we eigenlijk al: de vrije ruimte op je dak is schaars en als je voldoende wilt opwekken om je verbruik te dekken, heb je een zonnepaneel met een hoog rendement nodig. Amorf zonnepanelen zijn dan wel goedkoop, je bespaart er op de lange termijn ook minder mee, waardoor je uiteindelijk vaak beter uit bent met een degelijke set monokristallijn zonnepanelen.
Toch zijn amorf zonnepanelen niet geheel nutteloos. Er zijn toepassingen waarbij amorf zonnepanelen juist heel handig zijn. Zo worden ze veel gebruikt op boten en voertuigen, op constructies die niet veel gewicht kunnen dragen en waar maar weinig stroom nodig is en op plaatsen waar flexibele zonnepanelen gewenst zijn.
Ben je op zoek naar zonnepanelen voor op jouw dak? Dan zijn amorf zonnepanelen waarschijnlijk niet de juiste keuze. Wij adviseren voor een regulier dak zoals we die in Nederland kennen monokristallijn zonnepanelen. Dakscanzonnepanelen is onderdeel van Solease en levert glas-folie monokristallijn zonnepanelen met een hoog rendement voor een betaalbare prijs. Doe de dakscan via onze website en krijg binnen enkele minuten inzicht in de mogelijkheden die jouw dak heeft.