Glas-glas zonnepanelen

We spreken vaak over zonnepanelen alsof er maar één soort zonnepaneel is. Het tegendeel is waar; er zijn heel veel verschillende soorten zonnepanelen. Het glas-glas zonnepaneel is daar een van. Dit is een vrij nieuw paneel dat de laatste tijd aan populariteit toeneemt. Zonnepanelen zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Bij glas-glas zonnepanelen zijn de onderste en bovenste laag van glas. Dit levert bepaalde voor- en nadelen op die we op deze pagina toelichten. 

Liever direct inzicht in hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat jij hiermee kunt besparen? Klik dan op onderstaande knop en doe direct de dakscan.

Wat zijn glas op glas zonnepanelen?

Een zonnepaneel is opgebouwd uit 5 lagen. De middelste laag zijn de zonnecellen. Deze wordt omsloten door twee lagen folie en bij glas-glas zonnepanelen worden deze lagen weer omsloten door een laag van glas. Dit zorgt voor een aantal voordelen. Zo biedt het glas aan de onderkant extra sterkte aan het paneel, wat de levensduur van een glas-glas zonnepanelen ten goede komt. Ook heeft een glas-glas zonnepaneel nauwelijks last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Over het algemeen ligt de degradatie van een glas-glas zonnepaneel, over een periode van 30 jaar, lager dan bij andere soorten zonnepanelen het geval is. Dat betekent dat de vermogensgarantie na 30 jaar iets hoger ligt dan bij glas-folie panelen.

De voor- en nadelen van glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen staan dus voor kwaliteit, een lange levensduur en een hoog rendement. Dat klinkt natuurlijk allemaal erg positief, maar het vertelt niet het hele verhaal. Zoals je misschien al wel vermoedt, ligt de prijs van een glas-glas zonnepaneel een stuk hoger dan die van traditionele zonnepanelen. Ja, de opbrengst ligt over de gehele levensduur wel hoger, maar je betaalt er dus ook meer voor bij aanschaf. De hogere prijs heeft meerdere redenen. Glas is duurder dan de folie die normaal gesproken gebruikt wordt, wat een logische prijsstijging als gevolg heeft. Daarnaast is de productie van zo’n grote glasplaat ingewikkelder dan dat van folie. Een barst of bubbel in een glasplaat betekent dat deze niet gebruikt kan worden voor een glas-glas zonnepanelen. Ook dit zorgt ervoor dat de kostprijs van glas-glas zonnepanelen hoog ligt. Tot slot weegt het glas meer dan folie, waardoor transportkosten en de montagekosten hoger uitvallen. Al deze extra kostenposten zorgen ervoor dat de prijs van glas-glas zonnepanelen de hogere opbrengst voor een deel weer teniet doet.

Wat zijn alternatieven?

 

Omdat glas-glas zonnepanelen relatief nieuw en duur zijn, maken veel fabrikanten nog gebruik van glas-folie zonnepanelen. Dakscanzonnepanelen.nl is een initiatief van Solease. Wanneer je zonnepanelen via Solease
aanschaft of huurt plaatsen we ook glas-folie zonnepanelen op je dak. Het rendement en de vermogensgarantie na 25 jaar liggen iets lager dan bij een
glas-glas zonnepaneel het geval is, maar de lagere aanschafkosten maken de keuze voor glas-folie voor ons een hele logische. Een zonnestroomsysteem is een
flinke investering en wij vinden het belangrijk om zonne-energie toegankelijk te maken voor iedereen. Doordat de opbrengst van glas-folie panelen relatief hoog is ten opzichte van de aanschafprijs, kiezen wij voor glas-folie panelen.  Op deze manier bieden we een systeem aan dat een hoge prijs-kwaliteitverhouding heeft én nemen een grote financiële drempel weg voor veel geïnteresseerde huiseigenaren. 

Doe de dakscan

Wil jij weten wat zonnepanelen op jouw dak voor jou gaan betekenen, zowel qua kosten en opbrengsten? Doe de dakscan via onze website en krijg binnen enkele minuten inzicht in de mogelijkheden die jouw dak heeft. Meer weten over glas-glas zonnepanelen en de reden dat wij voor glas-folie kiezen? Neem gerust contact met ons op, we nemen graag de tijd om dit toe te lichten.