Hellingshoek zonnepanelen
Tegenwoordig schakelen jaarlijks duizenden huishoudens over op zonne-energie. Zonnepanelen van goede kwaliteit en met de juiste plaatsing hebben een hoog rendement en zijn de investering meer dan waard. Hierbij speelt de hellingshoek van je dak een belangrijke rol.
De hellingshoek is de hoek die een schuin dak maakt ten opzichte van een horizontale lijn. Deze hellingshoek heeft een grote invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Op deze pagina vertellen we je welk effect de hellingshoek en de opstelling van de zonnepanelen op je energieopbrengst hebben.
Direct naar...
De optimale oriëntatie van je dak voor zonnepanelen
De hellingshoek en oriëntatie van je dak spelen samen een belangrijke rol bij de opbrengst van je zonnestroomsysteem. Je zonnepanelen produceren namelijk optimaal bij een schuin dak met een zuidwest-oriëntatie. Maar niet alle huizen voldoen aan deze criteria. Hoewel je de oriëntatie en hellingshoek van je dak niet aan kunt passen, is er in de meeste gevallen een passende oplossing te vinden voor onze klanten. Door bijvoorbeeld meer zonnepanelen te plaatsen kunnen een minder gunstige oriëntatie en hellingshoek gecompenseerd worden. Zonnepanelen op een dak naar het noorden zul je niet snel tegenkomen. Dit is namelijk niet rendabel.
Let op: bij Solease is het alleen mogelijk om zonnepanelen op een schuin dak met een hellingshoek van 15 tot 60 graden te plaatsen. Bij een plat dak is een hellingshoek tot en met 7 graden geschikt voor zonnepanelen.
Ideale hellingshoek voor zonnepanelen
Een zonnepaneel wekt het meeste op wanneer de zonnestralen loodrecht op het paneel vallen. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen op Nederlandse daken georiënteerd is 35 graden. Het is echter niet voor iedereen mogelijk om zonnepanelen in deze ideale opstelling te plaatsen.
Aan de oriëntatie of hellingshoek van je dak kun je nu eenmaal weinig veranderen. Bij een plat dak spreken we over de hellingshoek van het frame waarop de zonnepanelen bevestigd zijn.
De ideale hellingshoek voor diverse soorten daken
Niet ieder dak is hetzelfde. We onderscheiden daken met een schuin dak en een plat dak. De dakhelling is belangrijk om het maximale uit je jaarlijkse productie te halen. Hieronder lichten we het verschil uit tussen zonnepanelen op een plat en schuin dak.
Zonnepanelen op een plat dak
Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak verschilt op een aantal punten van het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Bij een schuin dak wordt gebruik gemaakt van de helling van het dak, iets wat bij een plat dak niet kan. Een plat dak biedt wel meer vrijheid om de oriëntatie van de zonnepanelen te bepalen, bij een zadeldak heb je maar twee opties.
Hellingshoek zonnepanelen op een plat dak
Een schuin dak zorgt er van nature voor dat de zonnepanelen in een gunstige hellingshoek liggen. Bij een plat dak is het niet mogelijk om de zonnepanelen vlak tegen het dakoppervlak te monteren. Dit zou het rendement van je zonnestroomsysteem zeker niet ten goede komen. Door de panelen te kantelen zorgen we ervoor dat ze beter op de zon gericht zijn. Hoewel een hellingshoek van 35 graden ideaal is, kiezen we bij een plat dak voor een hellingshoek van 13 graden. Een hogere hellingshoek zou ongunstig zijn, in verband met windbelasting. Wij houden bij het maken van onze berekeningen dan ook altijd rekening met de windbelasting. Een ander voordeel van deze lage hellingshoek is de lage kosten, wat het weer mogelijk maakt om scherpere prijzen te bieden. De gekantelde rijen met zonnepanelen zorgen wel voor schaduwval, daarom houden we rekening met een marge tussen iedere rij. Zet je de rijen dichter op elkaar of vergroot je de hellingshoek dan loop je het risico dat sommige panelen weinig tot geen licht vangen, en dat is natuurlijk zonde van de potentie van een zonnepaneel.
Je kunt zonnepanelen zowel liggend als staand plaatsen op een plat dak. In vrijwel alle gevallen worden ze in liggende positie geplaatst. Hierdoor hebben natuurlijke elementen geen kans om de panelen te beschadigen en is de schaduwval minimaal.
Zonnepanelen op een schuin dak
Heb je een huis met een schuin dak? Dan is je huis extra geschikt voor zonnepanelen! Je hebt eigenlijk een stapje voor op woningen met een plat dak, want in de meeste gevallen staan de zonnepanelen op deze manier al in de juiste hoek naar de zon gedraaid. Zonnepanelen op een schuin dak leggen we strak tegen elkaar.
Aantal zonnepanelen op een schuin dak
Op een schuin dak met een zuidelijke oriëntatie passen meer panelen per m2 dan op een plat dak. Zonnepanelen werken optimaal wanneer de zonnestralen in een rechte hoek het paneel raken. Schuine daken gericht op het zuiden liggen het meeste in de zon. Bij het ontwerpen van een zonnestroomsysteem voor jouw huis wordt altijd rekening gehouden met speciale kenmerken van jouw dak, zoals dakkapellen, ramen, pijpjes en de afstand tot de dakrand. De wind heeft de grootste invloed aan de randen van een schuin dak. Bij het berekenen van het aantal zonnepanelen per m2 nemen we het verbruik van je huishouden mee. We houden ook rekening met eventuele toekomstige wijzigingen. Je bent dus perfect voorbereid op de toekomst.
Goed om te weten: Onze zonnepanelen zijn 105 bij 180 cm en nemen per paneel ongeveer 1,9 m2 in beslag.
Plaatsing zonnepanelen op een schuin dak
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak komt veel kijken. Op een schuin dak worden zoveel mogelijk zonnepanelen pal naast elkaar gelegd. Tijdens het plaatsen van zonnepanelen wordt ervoor gezorgd dat er voldoende ruimte tussen je dakpannen en zonnepanelen ontstaat. Je zonnepanelen zullen op zonnige dagen flink opwarmen. Dat is niet ideaal, want het rendement neemt af wanneer een paneel te warm wordt.
Rendement hellingshoek zonnepanelen
Logischerwijs leveren zonnepanelen op een plat dak met een hellingshoek van 35 graden met een zuidelijke oriëntatie het hoogste rendement. Het is echter zo dat bij een dergelijke hellingshoek er meer schaduw ontstaat bij de volgende rij zonnepanelen dan bij een lagere hellingshoek en de windbelasting veel hoger wordt. Als je dus de ideale hellingshoek aan zou houden, zou je minder rijen panelen op je dak kwijt kunnen. Bij een schuin dak ben je afhankelijk van de hellingshoek van het dak. Bij het berekenen van je opbrengst nemen we de hellingshoek van je dak mee, zo kunnen we er zeker van zijn dat deze berekening realistisch is.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Dankzij moderne technieken kunnen we veel huishoudens voorzien van betaalbare zonnepanelen. Van schuine en platte daken en van zuidelijke tot oostelijke oriëntaties; het kan allemaal! Wil je een duidelijk inzicht krijgen in het aantal panelen dat nodig is om jouw energieverbruik te compenseren, de jaarlijkse opbrengst en de terugverdientijd? Doe dan de gratis dakscan en onze partner Solease rekent het voor je uit. Met alleen je adres kunnen we al veel vertellen. Je ontvangt binnen enkele minuten een uitgebreide analyse en vrijblijvende offerte. Bovendien leveren zonnepanelen je meer op dan enkel een besparing op je energielasten. Door zelf groene energie op te wekken draag jij bij aan een duurzamere toekomst!