BTW terugvragen zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is een flinke investering, maar het levert ook een stevige besparing op waardoor je die investering  binnen enkele jaren weer terugverdiend. Daar komt nog eens bij dat je de btw op zonnepanelen mag terugvragen. Dat is 21% op het aankoopbedrag dat je zo even terugkrijgt! Hoe de btw teruggave werkt en hoe jij de btw kunt terugvragen voor jouw zonnepanelen: dat leggen we je op deze pagina uit.

Hoe werkt de BTW terugvragen voor zonnepanelen?

Het terugvragen van de btw voor zonnepanelen is niet erg ingewikkeld, maar kan op het eerste zicht toch vrij intimiderend overkomen. Er zijn een aantal zaken die je moet regelen om de btw daadwerkelijk terug te krijgen. Soms helpen leveranciers je hierbij, maar er zijn ook bedrijven die dit tegen betaling voor je regelen.  

Aanmelden voor de KOR of niet?

Voordat je de btw gaat terugvragen voor je pas gekochte zonnepanelen, is het goed om even uit te leggen hoe een aantal zaken werken. Wanneer je zonnepanelen koopt wordt je door de Belastingdienst gezien als ondernemer, je levert namelijk stroom (terug) aan je energiemaatschappij. Je kunt daarvoor meedoen aan de kleineondernemingsregeling (KOR). Je hoeft dan maar 1 keer btw-aangifte te doen om de btw voor je zonnepanelen terug te vragen. Dit staat verder los van de normale aangifte die je ieder jaar als particulier doet (aangifte inkomstenbelasting).
Let op: als je omzet per kalenderjaar hoger is dan €20.000, kun je geen gebruik maken van een de KOR. Dit zal bij een particulier met zonnepanelen geen probleem vormen, maar een ZZP’er zal deze grens wel goed in de gaten moeten houden.

De aanvraagtermijn

Je hebt tot 6 maanden na afloop van het kalenderjaar om de btw voor zonnepanelen terug te vragen. De deadline ligt dus altijd op 1 juli van het volgende kalenderjaar. Tot 5 jaar na aanschaf van de zonnepanelen kan je nog om een ‘ambtshalve teruggaaf’ verzoeken bij de belastinginspecteur. Deze zal dan beoordelen of jij nog aanspraak maakt op deze regeling. Tegen deze beslissing kan geen bezwaar gemaakt worden.

Meerdere keren btw terugvragen voor zonnepanelen

Je hebt tot 6 maanden na afloop van het kalenderjaar om de btw voor zonnepanelen terug te vragen. De deadline ligt dus altijd op 1 juli van het volgende kalenderjaar. Tot 5 jaar na aanschaf van de zonnepanelen kan je nog om een ‘ambtshalve teruggaaf’ verzoeken bij de belastinginspecteur. Deze zal dan beoordelen of jij nog aanspraak maakt op deze regeling. Tegen deze beslissing kan geen bezwaar gemaakt worden.

 
 
 

Hoeveel krijg ik terug?

Dankzij de btw-teruggave krijg je als het ware tot 21% korting op de aanschaf van een zonnestroomsysteem. Daar zitten nog wel een paar extra voorwaarden aan verbonden die je zeker niet moet vergeten bij het maken van een berekening.

Losse of geïntegreerde zonnepanelen?

Koop je zonnepanelen die los op je dak liggen (niet geïntegreerd)? Dan mag je de volledige 21% aan btw terugvragen. Met los op je dak liggen bedoelen we natuurlijk niet zonder bevestiging, maar dat de zonnepanelen geen onderdeel uitmaken van het dak. Bij geïntegreerde zonnepanelen doen de panelen ook dienst als dakbedekking. Je mag dan ook maar 1/3e van de betaalde belasting terugvragen. Waarom? Omdat je de zonnepanelen niet alleen gebruikt om zonne-energie op te wekken, maar ook om je dak te bedekken. Je krijgt alleen de btw terug voor de functie van het opwekken van energie.

Forfait

Wanneer je aangifte doet om de btw voor je zonnepanelen terug te vragen, krijg je nooit de volledige betaalde btw terug onderaan de streep. Er moet namelijk nog forfait betaald worden. Jij levert namelijk energie terug aan je energiemaatschappij en over die energie moet belasting afgedragen worden. Nu gaat de Belastingdienst niet bij ieder huishouden controleren en berekenen hoeveel energie er precies is terug geleverd en hoeveel btw er dan betaald moet worden. In plaats daarvan wordt aan de hand van het opwekvermogen van het totale zonnestroomsysteem in Wattpiek forfait in rekening gebracht. In de tabel zie je precies hoeveel forfait jij moet betalen. 

Totaal vermogen in Wattpiek

Forfait

0 – 1.000

€ 20

1.001 – 2.000

€ 40

2.001 – 3.000

€ 60

3.001 – 4.000

€ 80

4.001 – 5.000

€ 100

5.001 – 6.000

€ 120

6.001 – 7.000

€ 140

7.001 – 8.000

€ 160

8.001 – 9.000

€ 180

9.001 – 10.000

€ 200

Rekenvoorbeeld

Stel je koopt een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen met een opwekvermogen van 365 Wattpiek. Dit systeem kost €4.000 exclusief btw. Jij betaalt de leverancier dus €4.840 inclusief btw van 21%. Die €840 die je aan btw betaalt, vraag je terug. Dat zou je totale kosten op €4.000 brengen. Maar die 10 zonnepanelen met een vermogen van 365 Wattpiek hebben een gecombineerd opwekvermogen van 3.650 Wattpiek. Het forfait is dus €80 zoals je in het tabel hierboven kunt zien. Onderaan de streep betaal je dus €4.080 in plaats van de €4.840 die je overmaakt naar de leverancier. Best een flinke besparing dus!

Hoe lang duurt de teruggave van BTW voor zonnepanelen?

Je hebt tot 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht om de btw terug te vragen. De Belastingdienst doet er tot 12 weken over om de teruggave te verwerken. In de meeste gevallen kan je het geld binnen 4 tot 6 weken verwachten vanaf het moment dat je de teruggave aanvraagt.

Verdwijnt de BTW voor zonnepanelen in de toekomst?

De Europese Unie heeft inmiddels de richtlijn aangepast voor btw-tarieven. Zij hebben vastgesteld dat een verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen is toegestaan. Hierdoor mogen landen binnen de Europese Unie besluiten om zonnepanelen vrij te stellen van belasting. 

Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst heeft inmiddels een wetsvoorstel gemaakt dat ervoor moet zorgen dat de BTW op zonnepanelen per 1 januari 2023 naar 0 procent gaat. 

Wat verandert er als de BTW wordt afgeschaft?

In Nederland is het dus al mogelijk om de BTW terug te vragen. In de praktijk betekent dit dat in veel gevallen er onderaan de streep niet heel veel verandert, maar het scheelt wel een hoop rompslomp met het terugvragen van de BTW. Dit hoef je dan natuurlijk niet meer te doen. Daarnaast is het zo dat je die 21% niet meer als het ware hoeft voor te schieten. Het is toch een stuk fijner om die honderden euro’s niet eerst uit te hoeven geven, om dan vervolgens maanden te wachten tot je dit terugkrijgt.

Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat tweede systemen ook vrijgesteld worden van belasting en dat ZZP-ers ook geen rekening meer hoeven te houden met de grens van 20.000 euro. In deze gevallen is het voordeel er dus wel degelijk, omdat men in sommige gevallen nu niet het volledige BTW bedrag terugkrijgt.