Rendement zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is een investering die zichzelf na enkele jaren moet terugverdienen, zodat je daarna jaren van gratis groene stroom kunt profiteren. Wanneer je een zonnestroomsysteem op je dak wilt laten plaatsen, is het dan ook belangrijk om inzicht te krijgen in de terugverdientijd van het systeem. Na het plaatsen van de zonnepanelen gaat je energierekening direct omlaag, maar hoelang duurt het voordat je hiermee de aanschafkosten hebt terugverdiend? Op deze pagina leggen we je alles uit wat je over de terugverdientijd van zonnepanelen moet weten.

Wat wordt verstaan onder het rendement van zonnepanelen?

Allereerst is het goed om een onderscheid te maken tussen het ‘energetische’ rendement en het ‘financiële’ rendement van zonnepanelen. Als je meer wilt lezen over het financiële rendement (oftewel: hoeveel leveren zonnepanelen je financieel gezien op in verhouding tot hoeveel ze je kosten, lees dan hier meer). Op deze pagina richten we ons vooral op het ‘energetische’ rendement. Dit rendement van geeft aan hoeveel procent van het beschikbare zonlicht door een zonnepaneel kan worden omgezet in elektriciteit. Moderne zonnepanelen hebben een rendement van ongeveer 20%. Het rendement van zonnepanelen (of de efficiëntie van zonnepanelen) zegt op zichzelf dus weinig over de opbrengst die je van jouw zonnepanelen kan verwachten, het is een deel van de puzzel die samen met de andere puzzelstukjes bepaalt hoeveel stroom de zonnepanelen op je dak opwekken.

Bovendien vormen de zonnepanelen die op je dak liggen slechts een onderdeel van je complete zonnestroomsysteem. De omvormer die je gebruikt speelt ook een grote rol bij het bepalen van het rendement van je zonnepanelen. Want je kunt wel de duurste zonnepanelen met het hoogste rendement op je dak plaatsen, als de omvormer niet efficiënt is, heb je hier weinig aan. 

Is een zonnepaneel met een hoog rendement altijd beter?

Een zonnepaneel met een hoog rendement is niet per definitie beter dan een zonnepaneel met een lager rendement. Je kunt het rendement namelijk niet los zien van de grootte en de kosten van een zonnepaneel. Een zonnepaneel met een hoog rendement heeft minder oppervlakte nodig om een bepaald vermogen te produceren dan een paneel met een lager rendement. Een klein zonnepaneel met een hoog rendement zou dus zomaar heftzelfde kunnen opwekken als een groot paneel met een laag rendement. Als je dak genoeg ruimte biedt voor die grote panelen én deze panelen ook nog eens goedkoper zijn, dan kun je uiteindelijk dus beter af zijn met de panelen met het lagere rendement. Wanneer de beschikbare ruimte beperkt is, kan het juist weer beter zijn om kleinere panelen met een hoger rendement te kiezen. Het is dus altijd goed om het in perspectief te plaatsen van de beschikbare hoeveelheid dakoppervlakte en de kosten goed af te wegen tegen de opbrengsten.

Kan ik het rendement van zonnepanelen zelf berekenen?

Het rendement van een zonnepaneel berekenen is niet goed mogelijk zonder uitgebreide kennis over PV-panelen in het algemeen én alle specificaties van het paneel. Online vind je meerdere tools en calculators waarmee je het rendement van een zonnestroomsysteem kunt berekenen, maar dit zijn slechts grove schattingen. Zonnepanelen experts kunnen deze inschatting een stuk beter maken. Wanneer je een offerte aanvraagt via Dakscanzonnepanelen.nl helpen de experts van Solease je verder. Vervolgens ontvang je een uitgebreid overzicht in de mail met details over de verwachte opbrengst, de besparing op je energierekening, CO2-besparing en terugverdientijd.

Het verschil tussen rendement en opbrengst

Er bestaat nog onduidelijkheid over het verschil tussen het rendement en de opbrengst van zonnepanelen. De termen worden soms ten onrechte door elkaar heen gebruikt, waardoor verwarring ontstaat. Rendement betreft de hoeveelheid beschikbare zonlicht die in stroom wordt omgezet en de opbrengst geeft aan hoeveel stroom in totaal wordt opgewekt. Het rendement wordt dan ook uitgedrukt in een percentage en de opbrengst in kWh. We gebruiken het rendement om te berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn om de gewenste opbrengst te realiseren. Daarbij houden we rekening met de beschikbare ruimte, de oriëntatie, instraling en de hellingshoek van je dak.

Welke ontwikkelingen kan ik verwachten?

Tientallen jaren geleden volgden de ontwikkelingen in de wereld van zonnepanelen elkaar nog hard op. Fabrikanten vonden nieuwe technieken om meer rendement uit hun zonnepanelen te halen, met steeds lagere kosten. Tegenwoordig zijn zonnepanelen ver doorontwikkeld. Het rendement van nieuwe zonnepanelen kruipt langzaam omhoog, maar de grote sprongen die we vroeger zagen, zien we nu niet meer. Deze trend zorgt ervoor dat de zonnepanelenmarkt redelijk stabiel is en waarschijnlijk ook blijft voor de nabije toekomst. Je hoeft dus geen revolutionaire veranderingen in de techniek of verbazingwekkende dalingen in prijzen te verwachten. Verwacht wordt dat de prijs in de komende jaren nog wel iets zal zakken en het vermogen per paneel iets zal toenemen (vooral door toename van de grootte van zonnepanelen), maar vergeleken met de afgelopen decennia zal dit minimaal zijn.

Besparen zonder te investeren

Wist je dat je ook kunt kiezen voor zonnepanelen zonder dat je hoeft te investeren? Wanneer je zonnepanelen huurt betaal je een vast bedrag per maand en bespaar je jaarlijks een mooi bedrag op je energierekening. Bij het huren van zonnepanelen is geen sprake van een terugverdientijd, omdat je in eerste instantie geen kosten maakt. Omdat je in de wintermaanden minder opwekt dan in de rest van het jaar, kan het wel voorkomen dat je in deze maanden meer betaalt voor het huren van de panelen dan dat de besparing je oplevert. Dit verschil wordt in de rest van het jaar ruimschoots gecompenseerd door een hogere opbrengst, waardoor je de kosten die je in de winter hebt gemaakt weer terugverdiend. Wanneer je zonnepanelen bij Solease huurt kun je deze op ieder moment weer overnemen voor een marktconforme prijs.

Vraag direct een offerte aan

Wil jij ook profiteren van de voordelen van zonnepanelen? Via Dakscanzonnepanelen.nl kun je een gratis en vrijblijvende offerte bij Solease aanvragen. Dit doe je eenvoudig via deze website. Je kunt ook direct een dakscan doen, zodat je binnen enkele minuten inzicht hebt in de mogelijkheden voor jouw dak. Met behulp van 3D-beelden en geavanceerde software berekenen we hoeveel zonnepanelen er op jouw dak en bij jouw verbruik passen. Je hoeft alleen je adres en e-mailadres achter te laten, zodat we weten welk dak we mogen scannen en naar wie we de resultaten mogen mailen. Bij het aanvragen van een offerte vragen we je ook om je telefoonnummer, zodat onze adviseurs telefonisch contact kunnen opnemen. Zij zullen je vragen naar eventuele wensen die je hebt en informeren je over het traject.