Soorten zonnepanelen
Je bent van plan om een zonnestroomsysteem op je dak te laten plaatsen, maar je weet eigenlijk niet zo goed wat voor verschillende soorten zonnepanelen er zijn, waar je op moet letten en waar je goede informatie over al deze soorten kunt vinden. Veel huiseigenaren die zonnepanelen overwegen herkennen dit verhaal. Om deze reden zetten wij de meest gebruikte soorten zonnepanelen voor je op een rijtje. Zo krijg jij een goed beeld van de verschillen en overeenkomsten tussen deze soorten en kun je zelf bepalen welke eigenschappen voor jou doorslaggevend zijn.
Wil je snel weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en hoe snel je ze hebt terugverdiend? Doe dan direct de dakscan.
Direct naar...
De verschillende soorten zonnepanelen: Welk is het beste?
Wanneer je voor zonnepanelen op je dak kiest, wordt deze keuze waarschijnlijk vooral gemotiveerd door financiële redenen. Met zonnepanelen kun je jaarlijks een mooi bedrag op je energierekening besparen. Dat je onze planeet dan ook nog eens een dienst bewijst is daarbij mooi meegenomen. Om te kunnen besparen op je energierekening ben je niet alleen afhankelijk van de opbrengst van een zonnepaneel; de kosten zijn minstens zo belangrijk. Een duurder kan wel een hoger rendement hebben, maar als de kosten ook veel hoger liggen, is dit alleen maar nadelig voor de terugverdientijd. Wij zijn dan ook van mening dat het beste zonnepaneel wordt bepaald door de prijs-kwaliteitsverhouding.
Grofweg onderscheiden we drie hoofdsoorten: monokristallijn, polykristallijn of amorf/dunne film zonnepanelen. Deze soorten kunnen vervolgens weer uitgevoerd worden in glas-glas of glas-folie zonnepanelen. Klinkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar we houden het zo simpel mogelijk. Hieronder beschrijven we de belangrijkste verschillen en leggen we vooral uit wat het betekent voor jou.
Monokristallijn zonnepanelen
Kristallijn zonnepanelen worden uitgevoerd als monokristallijn zonnepanelen of polykristallijn zonnepanelen. Het verschil zit ‘m in het productieproces, waardoor kristallen netjes dezelfde richting op staan of meer door elkaar verschillende kanten op wijzen.
Bij monokristallijne zonnepanelen liggen de silicium kristallen netjes dezelfde richting op en krijgt het paneel een strakke, zwarte kleur. Dit type zonnepaneel kan een hoog vermogen aan en wekt dus veel zonne-energie op. Dit maakt monokristallijn zonnepanelen wat duurder, maar dit verschil krijg je weer terug in de vorm van een hogere opbrengst. Monokristallijne panelen zijn door hun zwarte uiterlijk en hoge opbrengst favoriet bij veel huizenbezitters.
Polykristallijn zonnepanelen
Bij polykristallijn zonnepanelen liggen de kristallen juist op onregelmatige wijze richtend in verschillende richtingen. De reflecties van deze onregelmatige kristallen zorgen ervoor dat het paneel een blauwe gloed krijgt. De opbrengst ligt bovendien lager dan bij monokristallijn panelen. Door het hogere contrast qua kleuren met het dak en de lagere opbrengst zijn polykristallijn zonnepanelen niet altijd geliefd. Het voordeel van polykristallijn is de aanschafprijs: deze is lager dan die van monokristallijn.
Amorf zonnepanelen
Naast polykristallijn en monokristallijn is er nog een ander soort zonnepaneel: het amorf zonnepaneel. Dit type zonnepaneel wordt ook wel ‘dunne film’ genoemd. Deze strakke, zwarte zonnepanelen zijn gemaakt van indium, koper en selenide. Bij dunne film zonnepanelen heeft een dunnere aboserberende laag met relatief weinig halfgeleider materiaal. Hierdoor zijn ze in het geheel dunner, lichter en dus ook goedkoper. Het grote nadeel is echter dat het ook een veel lagere opbrengst per vierkante meter heeft dan de kristallijne zonnepanelen. Om deze reden worden amorf zonnepanelen in de praktijk weinig gebruikt.
Een monokristallijn, polykristallijn en amorf zonnepaneel wordt uitgevoerd met glas-glas of glas-folie achterkant. De verschillen tussen deze panelen lichten we kort toe:
Glas-glas zonnepanelen
Bij dit type paneel bestaat zowel de voor- als achterzijde uit een laag glas en heeft een hoge opbrengst per vierkante meter. Ook degraderen deze zonnepanelen minder snel dan glas-folie panelen, waardoor je langer van een hogere opbrengst kunt profiteren. Omdat het productieproces bij glas-glas zonnepanelen moeilijker is, ligt de aanschafprijs ook een stuk hoger dan bij glas-folie. Het vermogen is dus hoger, maar ditzelfde geldt ook voor de kosten.
Glas-folie zonnepanelen
Glas-folie zonnepanelen lijken in veel opzichten op glas-glas zonnepanelen. Het verschil zit in de onderste laag: bij glas-glas panelen bestaat deze laag uit glas, terwijl er bij glas-folie een speciale kunststof folie gebruikt wordt. Dit maakt de glas-folie zonnepanelen lichter van gewicht, waardoor er weer bespaard kan worden op het transport en montagesysteem. Daarnaast is het productieproces eenvoudige, waardoor glas-folie zonnepanelen wel 15 tot 35% goedkoper kunnen zijn dan glas-glas zonnepanelen. De opbrengst van glas-folie zonnepanelen ligt dan wel weer wat lager dan dat van glas-glas zonnepanelen.
Soorten zonnepanelen vergelijken
Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een soort zonnepaneel ben je nog niet klaar. Het ene monokristallijn zonnepaneel is het andere niet. En dat geldt ook voor de andere soorten. Niet alleen zijn er honderden fabrikanten die voor- en nadelen hebben, er zijn ook nog eens zonnepanelen met verschillende formaten, stijlen én kwaliteit.
Het formaat van een zonnepaneel is belangrijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Dat hoef je gelukkig niet zelf uit te rekenen, dat doen wij voor je. Hoe groter het zonnepaneel is, hoe meer zonnecellen erop passen en hoe hoger het vermogen van het zonnepaneel zijn.
Wanneer je op tien willekeurige daken met zonnepanelen kijkt, zul je merken dat er grote en kleine verschillen te zien zijn. Niet alleen de kleur, die wordt veroorzaakt door de gebruikte techniek zoals we eerder beschreven. Ook de frames en de lijntjes tussen de zonnecellen zijn verschillend. Houd jij van een strakke look? Kies dan voor zwarte zonnepanelen, met zwarte lijnen tussen de cellen en een zwart frame. Vanaf een afstandje lijken de zonnepanelen op je dak dan één groot oppervlak te vormen.
De kwaliteit van een zonnepaneel wordt niet alleen bepaald door de gekozen techniek. Het productieproces van de fabrikant en de gekozen materialen dragen ook bij een hogere opbrengst. Het is logisch dat jij daar als huiseigenaar niet veel van weet, maar wel graag zeker wil zijn van het beste zonnepaneel voor jouw dak. Gelukkig kan Dakscanzonnepanelen.nl je daarbij helpen.
Waarom kiezen voor Solease?
Dakscanzonnepanelen.nl is een initiatief van Solease, een ervaren leverancier van zonnepanelen voor particulieren en bedrijven. Solease verkoopt én verhuurt zonnepanelen. Het verhuren van zonnepanelen betekent ook zorg dragen over het systeem bij schade, defecten of andere problemen.
Solease is altijd op zoek naar de beste zonnepanelen voor de klant. Daarbij wordt gezocht naar een ideale prijs-kwaliteitsverhouding. Zo hoef jij niet veel te betalen voor de aanschaf of huur van de zonnepanelen en profiteer je wel van hoge opbrengsten en betrouwbaarheid.
Wij leveren momenteel 365 Wp monokristallijn zonnepanelen met een glas-folie achterkant. We combineren de hoge opbrengst met een fraai uiterlijk en een scherp kostenplaatje.
Ben jij benieuwd hoeveel jij kunt besparen met onze zonnepanelen? Vraag direct een offerte aan via onze website. Meer weten over het soort zonnepanelen dat wij leveren? Neem gerust contact met ons op, we nemen graag de tijd om je hierover te informeren.