Glas-folie zonnepanelen

Jij bent van plan om zonnepanelen op je dak te laten leggen, maar dat doe je natuurlijk niet voordat jij alles weet van de verschillende soorten zonnepanelen. Je hebt misschien al ergens gelezen over de voordelen van glas-folie zonnepanelen, of is dit de eerste keer dat je überhaupt met het begrip glas-folie zonnepanelen in aanraking komt? Wat je antwoord op deze vraag ook is, op deze pagina vind je precies wat je zoekt. We leggen uit hoe een glas-folie zonnepaneel is opgebouwd, wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn en waarom wij ervoor kiezen om glas-folie zonnepanelen aan onze klanten te leveren.

Glas op folie zonnepanelen: hoe zijn ze opgebouwd?

Glas-folie zonnepanelen zijn de tegenhangers van glas-glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden uit 5 lagen opgebouwd. In het midden vind je de zonnecellen. Dit zijn de cellen die ervoor zorgen dat het zonlicht in stroom wordt omgezet. Deze laag zonnecellen wordt omsloten door twee lagen EVA-folie. Dit is een lijmfolie die de verschillende lagen bij elkaar houdt. De bovenste laag is een glasplaat, hier gaat het zonlicht doorheen. Onderop het zonnepaneel is een laag Tedlar folie aangebracht. Dit is een zeer sterk thermoplastisch polymeer dat gekenmerkt wordt door een goede weerbestendigheid.

Deze onderlaag beschermt het paneel tegen invloeden van buitenaf en zorgt ervoor dat de zonnecellen in het paneel niet aangetast worden. Bij een glas-glas zonnepaneel is deze onderste laag van glas in plaats van Tedlar folie.

De voordelen van glas-folie zonnepanelen

Glas-folie zonnepanelen hebben een aantal voordelen ten opzichte van glas-glas zonnepanelen. Zo liggen de productiekosten voor glas-folie zonnepanelen lager, waardoor jij minder voor de zonnepanelen op je dak hoeft te betalen. De folie is daarnaast een stuk lichter dan glas, waardoor er ook op bijvoorbeeld transportkosten bespaart kan worden.

 

De andere kant van de medaille is dat glas-folie zonnepanelen sneller vermogen verliezen dan de glas-glas variant. Waar beide panelen in de eerste 5 jaar vrijwel hetzelfde opwekken, wordt het verschil in de twintig jaar daarna langzaam groter in het nadeel van glas-folie zonnepanelen. 

De afweging tussen prijs en opbrengst

Glas-folie zonnepanelen zijn dus goedkoper, maar wekken over de gehele levensduur minder stroom op dan een glas-glas paneel. Maar als we deze verschillen concreet maken, wordt al snel duidelijk waarom glas-folie zonnepanelen gezien wordt als de keuze met de beste prijs-opbrengstverhouding. Het verschil in prijs ligt namelijk op ongeveer 20 tot 50%. Je betaalt dus een flink stuk meer voor glas-glas. Aan de andere kant is het verschil in opbrengst over 25 jaar een stuk lager. De opbrengst van een glas-folie zonnepaneel ligt namelijk maar 5% lager. Met glas-folie zonnepanelen bespaar je in verhouding dus meer aan kosten dan dat een glas-glas paneel extra oplevert qua opbrengsten.

Wanneer je zonnepanelen via Dakscanzonnepanelen aanschaft of huurt, ontvang je dan ook glas-folie zonnepanelen van Solease. Op deze manier kunnen we de kosten voor al onze klanten laag houden en toch een gunstige opbrengst garanderen.

De andere kant van de medaille is dat glas-folie zonnepanelen sneller vermogen verliezen dan de glas-glas variant. Waar beide panelen in de eerste 5 jaar vrijwel hetzelfde opwekken, wordt het verschil in de twintig jaar daarna langzaam groter in het nadeel van glas-folie zonnepanelen. 

Doe de dakscan

Wil jij weten hoeveel onze glas-folie zonnepanelen op jouw dak gaan opwekken? Doe de dakscan via onze website en krijg binnen enkele minuten inzicht in de mogelijkheden van jouw dak. Meer weten over glas-folie zonnepanelen in het algemeen of over onze service? Onze collega’s vertellen je er graag meer over, neem dus gerust contact met ons op.