Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Tegenwoordig krijg je niet de vraag óf je voor zonnepanelen kiest, maar wanneer je die zonnepanelen nou eens op je dak laat plaatsen. Je haalt zoveel meer uit de vrije ruimte op je dak met zonnepanelen. Wil je weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Daar geven wij graag antwoord op. We vertellen je zelfs hoeveel energie die zonnepanelen gaan opwekken.

Doe de dakscan en kom er direct achter hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Wil je eerst wat meer weten over het berekenen van het aantal zonnepanelen dat op je dak past. Hieronder leggen we uit hoe het werkt.

glas-folie panelen op schuin dak

Hoe wordt het aantal zonnepanelen op mijn dak berekend?

Wanneer je wilt weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, is het goed om wat meer te weten te komen over de mogelijkheden en beperkingen van zonnepanelen op een dak.

Schuin of plat dak

Het maakt bijvoorbeeld al een groot verschil of jij een schuin of plat dak hebt. Zonnepanelen werken namelijk het beste als ze gekanteld staan, we monteren ze dus gewoon plat tegen een schuin dak. Bij een plat dak werkt dat niet, omdat de zonnepanelen met een frame gekanteld moeten worden. Dat kost ruimte, omdat er rekening gehouden moet worden met de schaduw die de rijen met zonnepanelen creëren.

Welke obstakels zijn er op jouw dak te vinden?

Zonnepanelen zijn vrij groot. Hierdoor is het lastig om ze ‘even’ om een obstakel heen te leggen. Dakramen, pijpjes en dakkapellen zorgen ervoor dat we creatief met de beschikbare ruimte om moeten gaan. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat er schaduwval optreedt. Gelukkig is er vaak een passende oplossing te vinden, zodat er toch een mooi aantal zonnepanelen op je dak past.

Veiligheidsmarges langs de dakranden

Omdat we willen voorkomen dat zonnepanelen door de wind van je dak gerukt worden, hanteren we een no-go zone voor zonnepanelen langs de dakrand. Dit is een veiligheidsmarge langs de dakrand waarop we geen zonnepanelen installeren. Grofweg hebben we het hier over minimaal één dakpan afstand tot de dakrand, maar het blijft maatwerk.

 

Wanneer passen er geen zonnepanelen op je dak?

In de wereld van zonnepanelen is maatwerk bijna altijd mogelijk Soms is het echter simpelweg niet mogelijk om zonnepanelen op je dak te leggen, ondanks de vrije ruimte die je hebt. Dat kan aan je dakbedekking, de hellingshoek van je dak of de constructie van je dak liggen. Ook een dak op het noorden is vaak ongeschikt om genoeg zonne-energie op te wekken ten opzichte van de kosten die zonnepanelen met zich meebrengen.

Wat voor dakbedekking heb je?

Afhankelijk van het soort dakbedekking op jouw dak kun je wel of geen zonnepanelen op je dak leggen. Wij installeren bijvoorbeeld geen zonnepanelen op daken die bedekt zijn met shingles, sedum, riet, zink, leisteen of tin. Er is misschien wel ruimte voor zonnepanelen, maar door de beperkingen van deze materialen is het helaas niet mogelijk om zonnepanelen op je dak te installeren. Aan de andere kant installeren we wel op het gros van de daken met dakpannen, bitumen, dakpanplaten, PVC, staal of golfplaten.

Wat is de hellingshoek van je dak?

De hellingshoek van je dak is ook van groot belang bij het bepalen van de geschiktheid van je dak. Zo is het bij ons alleen mogelijk om zonnepanelen op je dak te installeren als je:

  • Een plat dak met een hellingshoek van maximaal 7 graden hebt
  • Een schuin dak met een hellingshoek van minimaal 15 en maximaal 60 graden hebt


Voldoet jouw dak hier niet aan, dan passen er helaas geen zonnepanelen van Solease op.

Resultaat binnen één minuut

Met de dakscan van Dakscanzonnepanelen krijg jij binnen één minuut antwoord op de vraag hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Wanneer je een offerte aanvraagt rekenen onze solar experts dit altijd handmatig uit, waarbij ze ook rekening houden met alle mogelijkheden en beperkingen die we in dit artikel behandeld hebben. Binnen enkele werkdagen weet jij precies hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en wat deze gaan opbrengen (en kosten). Een offerte aanvragen kan eenvoudig online.

Doe de Dakscan

Doe vrijblijvend en gratis een dakscan. Zo weet jij direct hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je hiermee bespaart.