Hoe groot is een zonnepaneel

Hoe groot is een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn geen vaste richtlijnen voor het formaat van een zonnepaneel, maar in de praktijk hanteren de meeste merken dezelfde of vergelijkbare afmetingen aan. De meeste zonnepanelen hebben een formaat van 165 bij 99 centimeter met een dikte van zo’n 4 centimeter. Een paneel van dit formaat heeft een piekvermogen dat tussen de 300 en 350 Wattpiek (Wp) ligt. Zonnepanelen met een hoger vermogen zijn vaak ook groter van formaat. Denk hierbij aan een verschil van ruim 10 centimeter langer en 5 centimeter breder. Tegenwoordig zijn er ook al zonnepanelen met een vermogen van ruim 400 Wp. Deze zonnepanelen zijn al gauw zo’n 2 bij 1,5 meter groot.

glas-folie panelen op schuin dak

Wat zegt het formaat over een zonnepaneel?

Groter is niet altijd beter. Dat geldt over het algemeen ook bij zonnepanelen. Grotere zonnepanelen hebben een hoger vermogen, maar kosten ook meer. Het is goed om vooral te kijken wat het vermogen per vierkante meter is. Het is altijd zoeken naar de ideale combinatie van prijs rendement om te bepalen welk model het meest geschikt is voor jouw dak.

Het formaat van een zonnepaneel heeft ook invloed op het aantal zonnepanelen dat op je dak past. Door meerdere grote zonnepanelen op je dak te leggen, kan je uiteindelijk één of zelfs meer zonnepanelen uitsparen. Hoewel dat in oppervlakte weinig tot niets uitmaakt, heeft dit wel effect op de uitstraling van je dak. Grotere panelen zorgen namelijk voor een rustgevend beeld, waardoor de (individuele) zonnepanelen niet zo opvallen.

Hoeveel passen er op mijn dak?


Omdat de grootte van een zonnepaneel niets zegt over de efficiëntie is het voor jou als consument dus niet zo heel belangrijk om te weten hoe lang of breed een paneel precies is. Nu je het formaat van een zonnepaneel weet, kan je wel berekenen hoeveel er op je dak passen. Al is dan ook nog niet zo eenvoudig als je misschien denkt. De dakoppervlakte kan nooit 100% benut worden, omdat we altijd rekening moeten houden met no-go zones langs de randen van het dak. Dit zijn zones waar de zonnepanelen niet mogen liggen, in verband met richtlijnen op het gebied van veiligheid. Ook andere factoren, zoals een dakkapel, een dakraam of een pijpje dat uit het dak steekt, hebben invloed op het aantal zonnepanelen dat er op je dak passen door schaduwvorming.

Direct berekenen hoeveel zonnepanelen op je dak passen?

Doe de dakscan en ontvang direct een grove indicatie van het aantal zonnepanelen dat op je dak past. Met geavanceerde software scannen we jouw dak en berekenen we hoeveel zonnepanelen er ongeveer op passen, rekening houdend met jouw verbruik, oriëntatie, de no-go zones en andere kenmerken van je dak.