Opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen zijn hot!

De Nederlandse daken worden in rap tempo vol gelegd en we zien steeds meer enthousiasme en interesse ontstaan. Want zelf zonne-energie opwekken en daarmee besparen op je jaarlijkse energiekosten; dat wil toch iedereen?

Zonnepanelen zijn een prachtige uitvinding en tegenwoordig ook zeer betaalbaar. Toch ontstaan er ook twijfels, omdat het vinden van antwoorden zo lastig is. Want wat is nou eigenlijk de opbrengst van een zonnepaneel en nog belangrijker: wat gaan zonnepanelen op jouw dak kosten en opleveren?

Wij geven antwoord op deze vragen en helpen je bij het aanvragen van een offerte.

Opbrengst zonnepanelen: wat moet ik weten?

Er is veel te vertellen over de opbrengst van zonnepanelen. De belangrijkste informatie hebben we op deze pagina verzameld, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden van zonnepanelen. Laten we beginnen bij de basics.

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Wattpiek (Wp). Het vermogen vertelt alleen nooit het hele verhaal. Er komt namelijk veel meer kijken bij het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen. Denk aan de hellingshoek van de panelen ten opzichte van de zon, de oriëntatie van je dak, de temperatuur en de omvormer die de opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom. Het zijn allemaal kleine puzzelstukjes die samen de opbrengst van de zonnepanelen op jouw dak bepalen.

Veel mensen denken dat een hogere potentiële opbrengst altijd beter is, maar vergeten vaak dat dit ook hogere kosten met zich meebrengt. Het is daarom slimmer om dit tegen elkaar af te zetten. Wat levert je het relatief gezien het meest op ten opzichte van wat kost. We bekijken daarom ook vaak de terugverdientijd en het rendement van het systeem. Natuurlijk speelt ook de salderingsregeling en de eventuele afbouw hiervan een rol in de terugverdientijd.

Terugverdienen in 5-7 jaar

Salderen tot 2031

Elk dak en systeem is anders

Terugverdientijd

De terugverdientijd bereken je door de totale kosten van de zonnepanelen te delen door wat het je jaarlijks oplevert. Op die manier weet je dus na hoeveel jaar je het systeem hebt terugverdiend. De terugverdientijd van een gemiddeld zonnestroomsysteem ligt nu op ongeveer zeven jaar. Dit betekent dus dat je na ongeveer zeven jaar net zoveel bespaard hebt als dat je in eerste instantie hebt geïnvesteerd. Na deze periode is elke opbrengst dus pure winst.

Kies je voor het huren van zonnepanelen? Dan hoef je niets te investeren, maar betaal je een maandelijks bedrag om gebruik te maken van zonnepanelen. De opbrengsten van de zonnepanelen zijn vaak hoger dan deze kosten. Je bespaart dus ieder jaar een mooi bedrag en hoeft je niet druk te maken over een terugverdientijd. 

Rendement

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van het rendement van het complete zonnestroomsysteem. Van de zonnepanelen op je dak tot de omvormer; alleen alles perfect op elkaar is afgestemd en als de condities goed zijn, is het rendement hoog. Het rendement wordt beïnvloed door zaken als schaduwval, temperatuur, slijtage van de zonnepanelen en de efficiëntie van de omvormer.

Met zonnepanelen op je dak wil je er zeker van zijn dat het rendement over de gehele levensduur van het systeem hoog genoeg ligt om echt een verschil te maken. Er is een verschil tussen het ‘energetische’ rendement en het ‘financiële’ rendement van zonnepanelen. Het financiële rendement gaat over de winst/opbrengsten van het systeem ten opzichte van de kosten die ermee gemoeid zijn. Lees hier meer over de terugverdientijd. Officieel gaat het over het ‘energetische’ rendement als we het hebben over het rendement van zonnepanelen. Dit betekent kortweg de hoeveelheid licht dat omgezet kan worden in energie. Bij moderne panelen ligt dit rond de 20%. 

Salderen

Wanneer jouw zonnestroomsysteem meer stroom opwekt dan je apparaten op dat moment verbruiken, dan wordt dit overschot via het net terug geleverd aan je energiemaatschappij. Andersom zijn er ook momenten waarop je meer stroom verbruikt dan dat de zonnepanelen opwekken. Dan ontvang je juist weer stroom via het net. Normaal gesproken betaal je maandelijks of aan het eind van het jaar een rekening van de energiemaatschappij voor de stroom die je hebt gebruikt. Maar omdat je ook stroom hebt terug geleverd, mag je dit wegstrepen tegen je verbruik.

Heb je in totaal meer teruggeleverd dan dat je hebt ontvangen? Dan ontvang je een terugleververgoeding per kWh van je energiemaatschappij. Deze vergoeding is per energiemaatschappij verschillend. De salderingsregeling zoals deze nu is, blijft in ieder geval tot 2025 gelden. Vanaf 2025 wordt de regeling waarschijnlijk elk jaar tot 2031 stapsgewijs afgebouwd, al is daar nog geen definitieve beslissing over genomen. Als je voor 2025 zonnepanelen op je dak laat leggen, profiteer je dus in ieder geval nog enkele jaren van de volledige salderingsregeling.

De kosten en opbrengst afhankelijk van het aantal zonnepanelen

Door een dakscan te doen of bijvoorbeeld te vergelijken met je buren, kun je misschien al wel een inschatting maken hoeveel zonnepanelen je wilt laten installeren. Voor de meeste huishoudens ligt het aantal ergens tussen de 6 en 18 panelen. Voordat je de stap maakt om een offerte aan te vragen, wil je van te voren alvast weten wat het gaat kosten en wat het je opleveren. In deze tabel zie je ongeveer wat je kunt verwachten aan opbrengst per systeemgrootte. Wil je meer informatie over de kosten en terugverdientijd? Bekijk dan de pagina’s bij de specifieke aantallen door op het getal door te klikken. Hierdoor weet je direct aan welke bedragen je ongeveer zal moeten denken.

 

AantalOpbrengst in kWh per jaarOpbrengst in € per jaar
61862€ 838
82482€ 1.117
103103€ 1.396
123723€ 1.675
144344€ 1.955
164964€ 2.234

 

Wat is de beste periode om zonnepanelen te plaatsen?

We krijgen regelmatig de vraag wat nou het beste moment is om zonnepanelen te plaatsen. In de zomer denk je: wat zou het fijn zijn als ik nu zonnepanelen zou hebben. In de winter vraag je je waarschijnlijk af: heeft het nu wel zin om zonnepanelen te laten plaatsen nu de zon zo weinig schijnt? Het zijn hele logische gedachtes, maar in de praktijk maakt het niet veel uit wanneer je de zonnepanelen op je dak laat plaatsen. Zonnepanelen wekken namelijk altijd zonne-energie op, zelfs in de winter. De besparing start dus meteen, ongeacht welke maand het is.

Hele jaar door zonne-energie

Mei t/m juni: meeste opbrengst

Zonnepanelen opbrengst in de winter vs. de zomer

Zonnepanelen wekken dus altijd zonne-energie op. Dat komt omdat zonnepanelen niet alleen direct zonlicht, maar ook diffuus licht (op een bewolkte dag) omzetten in energie. Wel is het zo dat in de winter zonnepanelen het minst opwekken ten opzichte van andere seizoenen. Dat is ook niet gek, want er zijn dan minder zonuren en de zon staat vrij laag aan de hemel. De stralingshoek is dan niet optimaal. Zonnepanelen worden namelijk zo opgesteld dat de zonnestralen in de zomer het best op het paneel vallen. Dat, in combinatie met de lange dagen, zorgt ervoor dat een zonnepaneel in de zomer meer opbrengt dan in de winter.

Zonnepanelen opbrengst per jaar

Als je eenmaal gekozen hebt voor zonnepanelen, wat kun je dan verwachten qua de opbrengst van zonnepanelen per jaar? Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk per situatie (bijv. ligging van het dak & vermogen van de panelen). Doordat wij altijd werken met gemiddeldes over de lange termijn (15 jaar), kunnen we op postcodeniveau inschatten wat de gemiddelde zoninstraling is. Deze gebruiken we vervolgens om de opbrengst te berekenen.  Maar wat zegt de opbrengst van vorig jaar over de opbrengst van dit jaar?

Over een langere periode kan de jaarlijkse opbrengst veranderen, maar we zien dat deze de over de jaren heen vrij stabiel blijft. Op basis daarvan kunnen we dus inschatten hoeveel jij dit jaar gaat opwekken. De gemiddelde hurende klant van Solease houdt onder aan de streep gemiddeld zo’n €200 extra over per jaar. Dit is direct winst, omdat je geen investering hebt die je terug moet verdienen. 

Het kopen van zonnepanelen kan natuurlijk ook. Dit levert je een grotere besparing per jaar op, omdat je dan geen huurprijs hoeft te betalen. Met een gemiddeld systeem 365 Wattpiek panelen kun je gemiddeld denken aan ruim €1000  per jaar. Let op: Je zult wel zelf de aanschafkosten (€3000-€5000 incl. btw), onderhoud en eventueel vervangen van de omvormer van het zonnestroomsysteem moeten betalen. Het kost je dus eerst zo’n 5 tot 7 jaar om het systeem terug te verdienen.

Zonnepanelen opbrengst per maand

We zien dat de maanden januari, februari, november en december redelijk mager zijn wat betreft de opbrengst van zonnepanelen. In totaal leveren deze vier maanden 13% van de jaarlijkse opbrengst op. Minder dan maart en oktober samen, dat is namelijk 15%. April, augustus en september zijn goede maanden voor zonnepanelen. De opbrengst in deze maanden ligt op 33% van het jaartotaal.

De beste maanden voor zonnepanelen zijn mei, juni en juli. In deze zonnige maanden wekken je zonnepanelen namelijk gemiddeld 39% van de totale jaaropbrengst op (alle drie de maanden zijn goed voor 13%). 

Je zou misschien denken dat juni, juli en augustus een hogere opbrengst hebben, omdat in deze maanden de zon het langst schijnt. De warme temperaturen in de zomer kunnen er echter voor zorgen dat de opbrengst van zonnepanelen niet optimaal is. Op een warme zonnige zomerdag kan een zonnepaneel 65 graden worden. De vuistregel is: bij elke 10 graden temperatuurstijging boven de 25 graden, daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe beter de elektrische geleiding in de zonnepanelen verloopt. De opbrengst tijdens een zonnige winterdag kan dus best nog wel eens verrassend hoog zijn.

Zonnepanelen opbrengst per dag

De opbrengsten per jaar en maand zijn goed vooraf te bepalen. Bij de vraag hoeveel zonnepanelen per dag opbrengen wordt het geven van een betrouwbaar antwoord een stuk lastiger. Uit onze data blijkt namelijk dat de jaar- en maandopbrengsten over een langere periode stabiel blijven. Maar de opbrengst kan van dag tot dag veel van elkaar verschillen.

Toch begrijpen we het goed als enthousiaste huiseigenaren ons de vraag stellen. We kunnen natuurlijk wel een daggemiddelde berekenen. De zonnepanelen van Solease hebben een vermogen van 365 Wp en met een systeem van 10 zonnepanelen wek je gemiddeld 3.100 kwh per jaar op.[1] Deel dit door 365 en je komt tot een dagopbrengst van zo’n 8,5 kWh. Met een gemiddelde kWh prijs in 2022 van €0,45 betekent dit dus dat je, over een jaar gezien, iedere dag gemiddeld €3,83 bespaart.

Bij de meeste aanbieders kan je de opbrengst van je zonnepanelen per dag bekijken in een grafiek.

[1] Berekening gemiddeld aantal kWh: Totaal aantal Wattpiek van het systeem * 0,85.

Hoe zit het met de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag?

Dat het zonnig moet zijn om zonnepanelen rendabel te maken is een fabel die regelmatig opduikt. De gedachte is logisch: als het bewolkt is, zien we de zon niet en dus werken zonnepanelen niet of nauwelijks. Deze aanname klopt niet, omdat wolken de straling van de zon niet volledig blokkeren. Sterker nog, wolken reflecteren veel licht en kaatsen dus ook licht terug naar de zonnepanelen op je dak. Je zonnepanelen profiteren op een bewolkte dag van een ander voordeel: hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder deze presteert. Dit is vooral van belang bij hete zomerdagen. Op die dagen kunnen wolken ervoor zorgen dat de temperatuur iets gedrukt wordt. Het is hiervoor natuurlijk wel van belang dat het lichte bewolking is en er nog wel genoeg (zon)licht is. Een onderzoek van Wageningen University and Research toont aan dat de piekproductie van zonnepanelen op een licht bewolkte dag tot 22 procent hoger ligt dan op een heldere dag.

Draag bij aan een betere toekomst

Zonnepanelen leveren meer op dan alleen een besparing op je energierekening. Doordat je zelf energie opwekt en dus geen grijze stroom gebruikt, bespaar je de wereld duizenden kilo’s aan CO2-uitstoot per jaar.

Er wordt voor iedere kWh opgewekte energie 0,46 kilo CO2 minder uitgestoten. Je maakt dus echt een verschil door zonnepanelen op je dak te leggen. Een echte win-winsituatie dus.