Polykristallijn zonnepanelen

Wil jij zonnepanelen op je dak laten plaatsen en zoek je hier meer informatie over? Dan heb je vast wel gelezen of gehoord dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn. Mogelijk komt de term polykristallijn zonnepaneel je al bekend voor. Nog nooit van gehoord? Geen probleem, op deze pagina leggen we uit wat polykristallijn zonnepanelen zijn, wat de voor- en nadelen van deze techniek zijn en welke alternatieven je hebt als polykristallijn zonnepanelen niets voor jou zijn. 

Wil je direct weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen, wat dit gaat kosten en hoeveel je hiermee bespaart op je energierekening? Doe dan direct de dakscan.

Wat zijn polykristallijn zonnepanelen?

Voor we uitleggen wat een polykristallijn zonnepaneel precies is, is het misschien handig om even kort uit te leggen hoe een zonnepaneel is opgebouwd. Kristallijn zonnepanelen maken namelijk gebruik, je raadt het waarschijnlijk wel, kristallen. Deze kristallen zijn nodig om het zonlicht in energie om te zetten. We zullen je de technische details besparen. Bij polykristallijn zonnepanelen worden silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Silicium is een element dat veel voorkomt op onze planeet en vooral uit zand gehaald wordt. Na dit proces begint het silicium af te koelen en vormen er kristallen. Deze kristallen vormen natuurlijk, in alle vormen en maten. Hier worden plaatjes van gemaakt die uiteindelijk in een zonnepaneel terechtkomen. Doordat de kristallen door elkaar heen liggen krijgt een polykristallijn zonnepaneel een blauwe kleur met zichtbare vlekken. Dit is een gevolg van het licht dat op de kristallen weerkaatst.

De prijs van polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen hebben over het algemeen een lagere prijs dan andere soorten zonnepanelen, omdat het afkoelingsproces niet op gecontroleerde wijze plaatsvindt. Dit houdt de productiekosten laag en maakt het dus ook mogelijk om scherpere prijzen aan te bieden. 

  Wel of geen polykristallijn zonnepanelen kopen?

   

  Uiteraard gaat het bij een investering als zonnepanelen niet alleen om de aanschafprijs, de opbrengst op lange termijn is minsten zo belangrijk. Goedkope polykristallijn zonnepanelen met een laag rendement hebben een langere terugverdientijd dan duurdere zonnepanelen met een hoger rendement. Polykristallijn zonnepanelen hebben een redelijke opbrengst, maar er zijn andere soorten zonnepanelen die een hoger rendement hebben zonder veel meer te kosten. Bovendien geven de ongecontroleerde kristallen het zonnepaneel een blauwe kleur met een vlekkerige look. De meeste huiseigenaren geven de voorkeur aan zwarte zonnepanelen met een monotone kleur.

  Wat is het alternatief?

  In de zonnepanelenmarkt voor huiseigenaren zijn er eigenlijk maar twee soorten zonnepanelen die geschikt zijn: polykristallijn zonnepanelen en de monokristallijn-variant. In tegenstelling tot polykristallijn zonnepanelen wordt er bij monokristallijn wel gebruik gemaakt van een gecontroleerd afkoelingsproces. Alle kristallen liggen dezelfde richting op. Hierdoor krijg je een volledig zwart paneel zonder de kenmerkende vlekken van een polykristallijn zonnepaneel. Bovendien ligt de opbrengst hoger en verdienen de zonnepanelen op je dak zich dus sneller terug. Om deze reden leveren wij dus ook monokristallijn zonnepanelen.

  Scan je dak en bekijk de mogelijkheden

  Wil jij weten wat zonnepanelen op jouw dak voor jou gaan betekenen, zowel qua kosten en opbrengsten? Doe de dakscan via onze website en krijg binnen enkele minuten inzicht in de mogelijkheden die jouw dak heeft. Meer weten over polykristallijn zonnepanelen en de reden dat wij voor monokristallijn kiezen? Neem gerust contact met ons op, we nemen graag de tijd om dit toe te lichten.