Opstelling zonnepanelen

Slimme opstelling zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je groene stroom op door middel van zonne-energie. Om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren dienen de zonnepanelen op de correcte manier opgesteld te worden.

Hoe slimmer de opstelling van de zonnepanelen, hoe meer zonne-energie je kunt opwekken. Op deze pagina geven we antwoord op al jouw vragen over de opstelling van zonnepanelen.

De stand van de zon op de zonnepanelen op jouw dak

Een woning met een dak op het zuiden profiteert een groot deel van de dag van zonnestralen. Zonnepanelen op een dak in een oost-west opstelling liggen het meeste in de zon.

Naast de opstelling is ook de dakhelling van groot belang. In Nederland spreken we over een optimale energieopwekking bij een dak die op het zuiden gericht ligt bij een hellingshoek van 35 graden.

Verschillende liggingen van zonnepanelen

Het lijkt zo eenvoudig: je legt de zonnepanelen op je dak en ze genereren automatisch zonne-energie. Toch komt er veel meer bij kijken dan dat je misschien verwacht. Door vooraf een legplan te laten maken haal je het maximale uit je investering. In een legplan worden de opstelling van de zonnepanelen, de oriëntatie van je dak, de hellingshoek, de locatie waar je woont en bijzondere kenmerken van je dak in kaart gebracht. Op basis van deze informatie bepalen we hoe de zonnepanelen op jouw dak geplaatst gaan worden. We onderscheiden verschillende opstellingen van zonnepanelen:

Zonnepanelen op het zuiden

Ligt je dak op het zuiden? Dan is je dak zeer geschikt voor zonnepanelen. Bij een dak georiënteerd op het zuiden is een hellingshoek van 35 graden ideaal. De panelen zijn met deze hellingshoek het grootste gedeelte van het jaar op de zon gericht. Uiteraard brengen daken gericht op het zuiden met een iets lagere of hogere hoek ook veel op. Ligt je dak georiënteerd op het zuiden? Dan is het aanschaffen of huren van zonnepanelen een zeer interessante investering.

Zuidwest zonnepanelen

Is jouw dak zuidwest georiënteerd? Dan zijn zonnepanelen zeker een goede optie. We rekenen graag voor je uit wat de mogelijkheden zijn.

Zonnepanelen op het noorden

Zonnepanelen op het noorden zijn in theorie het minst interessant, omdat deze weinig in de zon liggen. Toch kan het zo zijn dat jouw dak op het noorden ligt en toch nog rendabel is. Dit is het geval als de hellingshoek van je dak relatief laag is.

Zonnepanelen op het oosten

Net als bij zonnepanelen op het westen kies je bij zonnepanelen op het oosten voor een compromis. Wanneer de ideale oost-west opstelling niet haalbaar is, kan je met zonnepanelen op het oosten ook een heel eind komen.

Oost-west zonnepanelen

Bij een oost-west opstelling worden er zowel zonnepanelen op je dak geplaatst in de richting van het oosten als op het westen. Deze opstelling is dus mogelijk op een zadeldak en plat dak. Met een oost-west opstelling kan doorgaans een hoge opbrengst bereikt worden, omdat je een groot deel van de dag zon op de panelen hebt (vooral begin en eind van de dag, waardoor je vooral veel energie direct zelf kunt gebruiken).

Zonnepanelen op het westen

Heb je een schuin dak met een westelijke oriëntatie, maar is een oost-west opstelling niet mogelijk? Dan kun je ook kiezen voor een systeem met zonnepanelen op het westen. Het rendement van het systeem zal een stukje minder zijn, maar nog steeds meer dan voldoende om rendabel te zijn.

De locatie van je woning heeft invloed op de maximale instraling

Gemiddeld kent Nederland zo’n 1550 zonuren per jaar. Hierbij profiteert het westen van 150 uren meer zon dan het oosten. Dit verschil lijkt in eerste instantie groot, maar de instraling van de zon is belangrijker dan het aantal zonuren.

Direct zonlicht is sterker dan indirect zonlicht en levert dus ook meer energie op. Over het algemeen hebben gebieden en plaatsen dichtbij de kust een hogere instraling dan gebieden landinwaarts. Het aantal zonuren is bovendien hoger in kustgebieden. Dit houdt echter niet in dat het voor plekken in het oosten het niet gunstig is om zonnepanelen te plaatsen.

Het effect van schaduw op je zonnepanelen

Het is een gegeven dat zonnepanelen die regelmatig in de schaduw liggen structureel minder energie opwekken. Dit kan zijn omdat er bomen, schouwen, dakkapellen of hogere omliggende daken jouw zonnepanelen overschaduwen.

Bij het maken van een legplan houden we rekening met deze variabelen. Zo bepalen we waar de/hoeveel zonnepanelen geplaatst moeten worden om een rendabel systeem te garanderen.

Alles wat je moet weten over de opstelling van zonnepanelen

Welke zonnepanelenopstelling levert mij het meeste op?
Een dak georiënteerd op het zuiden met een hellingshoek van 35 graden is ideaal.  Verder zijn het gros van de daken richting het zuiden geschikt. Een oost-west opstelling kan echter ook zeer gunstig zijn, zeker met het oog op de afbouw van de salderingsregeling.  Hierdoor wek je vooral energie op, op de momenten dat de meeste mensen thuis zijn (begin en het einde van de dag). Dit betekent dat je relatief minder teruglevert aan het net.

Hoe belangrijk is de opstelling van de zonnepanelen?

Om het maximale uit je investering te halen zul je rekening moeten houden met de opstelling of oriëntatie van je zonnepanelen. Bij een systeem op het zuiden maximaliseer je de opbrengst per paneel, met een systeem op oost-west maximaliseer je de opbrengst per systeem. Maar ook in een zuidelijke opstelling wekken ze voldoende groene stroom op. Een oriëntatie naar het noorden is zeer ongunstig en zie je in de praktijk dan ook zelden.

Is een dak op het noorden geschikt voor zonnepanelen?

Over het algemeen is een dak op het noorden niet ideaal. Toch is het niet zo dat een dak gericht op het noorden helemaal niet rendabel kan zijn. Komen de zonnepanelen te liggen op een dak dat georiënteerd is op het noorden, noordwesten of het noordoosten, dan is vooral de hellingshoek van je dak (en dus de zonnepanelen) doorslaggevend. Over het algemeen geldt dan dat hoe lager de hoek is/hoe minder steil het dak is, de kans het grootst is dat een dak op het noorden alsnog geschikt is. Op de afbeelding zie je de mate van instraling van de verschillende oriëntaties.

Zonnepanelen op jouw dak? Doe de dakscan!

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? En ben je benieuwd hoeveel de zonnepanelen voor jou kunnen opwekken? Doe dan gratis en vrijblijvend de dakscan! Je ontvangt binnen een minuut de resultaten in je mailbox.

Aan de hand van geavanceerde software en 3D-beelden, instralingsdata en schaduwberekeningen berekenen de solar experts van Solease vervolgens zeer nauwkeurig wat zonnepanelen op jouw dak opbrengen. Zelf je stroom opwekken, wie wil dat nou niet? De vrijblijvende offerte is compleet afgestemd op de capaciteit van jouw dak en energieverbruik.