Zonnepanelen financieren

De aanschaf van een zonnestroomsysteem kan een behoorlijke investering zijn. Daar staan wel erg veel voordelen (en een flinke besparing) tegenover, toch is het slim om alle mogelijkheden om zonnepanelen te financieren inzichtelijk te maken. Er is namelijk meer mogelijk dan je misschien zou denken, afhankelijk van jouw situatie. Geld lenen, zonnepanelen kopen of huren, of toch misschien meefinancieren met een hypotheek? We leggen op deze pagina uit wat de mogelijkheden zijn.

Financieren van zonnepanelen met eigen geld

Heb je veel kunnen sparen, een financiële meevaller gehad of ben je gewoonweg in de gelegenheid om een zonnestroomsysteem met eigen geld te financieren? Dan is dit vrijwel altijd de beste keuze. Zeker op het gebied van rendement. Binnen 5 tot 7 jaar heb je de zonnepanelen terugverdiend. Daarna is het een kwestie van pure winst voor de rest van de levensduur van het systeem. Wist je trouwens dat je de btw kan terugvragen bij de aankoop van een zonnestroomsysteem.

Huren van een zonnestroomsysteem

Het huren van zonnepanelen is nog wat minder bekend dan het kopen, maar in bepaalde gevallen is het zeker een goed alternatief om toch gebruik te kunnen maken van zonne-energie. Je wordt geen eigenaar van de zonnepanelen op je dak, maar huurt deze van een bedrijf. Voor een vast bedrag per maand zie jij jouw energierekening flink dalen. Jij hoeft geen investering te doen en loopt geen risico. Doordat je geen investering van duizenden euro’s hoeft te doen, heb je ook geen terugverdientijd. Je bespaart jaarlijks wel enkele honderden euro’s minder per maand dan bij kopen, omdat je maandelijks dus een vast huurbedrag betaalt. Toch blijft er onderaan de streep al snel zo’n 400 tot 600 euro winst per jaar over. Daarnaast is het bedrijf waar je van huurt verantwoordelijk voor de werking van het systeem en draait ook op voor eventuele onverwachte kosten. Dat maakt het een hele veilige constructie voor jou als huurder. 

Zonnepanelen huren is dus vooral een goed idee als je
1. Geen duizenden euro’s kan óf wil investeren in zonnepanelen,
2. Je volledig ontzorgd wil worden wat betreft het onderhoud en monitoring voor zonnepanelen
3. Je financieel geen risico wilt lopen wat betreft mogelijke vervanging van kapotte panelen en/of de omvormer.

Wil je meer weten over de verschillen tussen huren of kopen en wat voor jou de beste keuze is? Klik dan door op de knop hier onder.

glas-folie panelen op schuin dak

Zonnepanelen meefinancieren met je hypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen mee te financieren met de hypotheek op je huis. Dit biedt een aantal voordelen, waarvan de hypotheekrenteaftrek een hele belangrijke is. Natuurlijk betaal je maandelijks een extra bedrag bovenop je huidige hypotheek voor het bedrag dat je bijleent om je woning te verduurzamen. De besparing die je realiseert is echter een stuk groter dan de extra maandlasten.  Geef bij je hypotheekverstrekker aan dat je de hypotheek wilt verhogen voor de aankoop van zonnepanelen, in de meeste gevallen werken ze hier graag aan mee. Je mag tot 6% van de woningwaarde lenen voor energiebesparende voorzieningen (zoals zonnepanelen). Je kunt hiermee maximaal €9.000 extra lenen. Daar zul je met alleen zonnepanelen waarschijnlijk niet aan komen, maar als je ook kiest voor een warmtepomp of extra isolatie haal je die €9.000 zeker.

Geld lenen voor zonnepanelen

Geld lenen om zonnepanelen aan te schaffen? Het kan. Hiervoor zijn speciale ‘groene leningen’ in het leven geroepen. Als je het leenbedrag gebruikt voor het verduurzamen van je huis kan je tegen extra aantrekkelijke rentepercentages lenen. Het is altijd verstandig om je uiteindelijke kosten en opbrengsten inzichtelijk te maken, maar dat geldt met name bij het aangaan van een lening.

Steun van de lokale overheid

Vanuit de landelijke overheid wordt geen subsidie meer gegeven als je zonnepanelen op je dak wil plaatsen, maar afhankelijk van de gemeente kun je toch een subsidie voor zonnepanelen aanvragen. Aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe hoog de subsidie wordt, verschilt per gemeente. Zo krijg je bij sommige gemeentes een subsidie voor het aardgasvrij maken van je woning, waar de aanschaf van zonnepanelen een onderdeel van is. Flevoland en Groningen hebben ook provinciale subsidies. In Flevoland kun je deze aanvragen als je een asbestdak ombouwt naar een duurzaam dak. In Groningen is de subsidie in het leven geroepen om de waardevermindering van huizen als gevolg van de aardbevingen te compenseren. Je maakt aanspraak op deze subsidie als de erkende schade door aardbevingen is vastgesteld op minimaal €1.000 en de maximale subsidie is €4.000. Wil je meer weten over welke subsidies er nog bestaan? Klik dan op onderstaande knop en lees verder.