Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?

Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?

Hoe ingewikkeld een klus ook mag zijn, er zijn altijd mensen die het liever zelf doen dan uitbesteden. Soms om geld te besparen, omdat ze het leuk vinden om zelf te klussen of omdat ze een maatwerkoplossing nodig hebben die je niet of alleen tegen zeer hoge meerprijs kan uitbesteden. Zelfs de zonnepanelen moeten eraan geloven. We krijgen zo nu en dan de vraag of je zonnepanelen ook zelf kan plaatsen. Ons antwoord is dan: ja, dat kan maar we adviseren ten zeerste om het aan een professional over te laten. Dat heeft meerdere redenen, die we hieronder toelichten.

Is zelf zonnepanelen plaatsen iets voor jou?

Het zelf plaatsen van zonnepanelen klinkt misschien niet als de grootste uitdaging. Maar het plaatsen van zonnepanelen vraagt om veel voorbereiding, de juiste apparatuur én kennis van diverse disciplines.

  • Welke zonnepanelen ga je zelf plaatsen? Hoeveel heb je er nodig, welke omvormer is geschikt voor jouw zonnestroomsysteem? De antwoorden op deze vragen liggen niet voor het oprapen, omdat er veel meer bij komt kijken dan alleen de specificaties van een onderdeel opzoeken. Theorie en praktijk lopen soms sterk uiteen, waardoor je na het plaatsen van de zonnepanelen opeens realiseert dat je te weinig zonnepanelen of de verkeerde omvormer hebt gekozen.
  • Voordat je de zonnepanelen op je dak kan plaatsen, moet je eerst zorgen voor een veilige werkomgeving. Hoe ga je dat dak op, met wie en hoe ga je de zware zonnepanelen op je dak tillen? Het bevestigen van het frame is misschien niet ingewikkeld als je een beetje handig bent, maar als je het op een schuin dak met een afgrond van 3 of 4 meter moet doen is het opeens zo makkelijk niet meer.
  • Na het zelf plaatsen van de zonnepanelen kan je aan de slag met de bekabeling. Deze moet uiteraard volledig waterdicht zijn en ook de waterdichtheid van je dak moet gewaarborgd blijven. Een heel precies klusje dus.
  • Zonnepanelen worden op een omvormer aangesloten. Dit is geen abc’tje en voor iemand zonder ervaring met het plaatsen van zonnepanelen kan dit echt een flinke uitdaging vormen.
  • Zijn je omvormer en zonnepanelen veilig gemonteerd? Dan ben je er nog niet, want het hele systeem moet nog op je meterkast en het energienet aangesloten worden. De meterkast is een van de meest gevaarlijke ruimtes in huis als je niet precies weet wat je doet. Een foutje kan grote gevolgen hebben die in bepaalde gevallen pas na een tijdje zichtbaar worden. Dan is het vaak al te laat.

Veiligheid en aansprakelijkheid

Een zonnestroomsysteem is een technisch systeem dat ook nog eens op een lastige plek (op je dak) geplaatst moet worden. Het is van uitermate groot belang dat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt.  Als je er toch voor kiest om de zonnepanelen zelf te plaatsen, is het goed om je te realiseren dat je zelf aansprakelijk bent als er iets misgaat met je systeem. De leverancier van de zonnepanelen en omvormer zal zich erop beroepen dat de installatie niet door een gecertificeerd installateur is gedaan en ga er maar vanuit dat je verzekeraar dezelfde houding aanneemt.

blauwe zonnepanelen

Wat is mogelijk bij Dakscanzonnepanelen?

Wanneer je bij ons zonnepanelen koopt of huurt stuurt Solease gecertificeerde installateurs langs om er zeker van te zijn dat het systeem veilig en correct geïnstalleerd wordt. Het stelt ons gerust dat jij op een verantwoorde manier kunt genieten van zonne-energie en tegelijkertijd wordt het voor ons ook eenvoudiger om eventuele problemen op te lossen.

Doe de Dakscan

Doe vrijblijvend en gratis een dakscan. Zo weet jij direct hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je hiermee bespaart.