Berekening per installatie

Berekening per aantal zonnepanelen

Wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Wat kosten ze, hoeveel energie kan je ermee opwekken, na hoeveel jaar heb je het zonnestroomsysteem terugverdiend en wat bespaar je nou eigenlijk per jaar? Soms wil je echter een globaal beeld van te voren hebben om een inschatting te kunnen maken of zonnepanelen überhaupt interessant voor jou kunnen zijn. Hieronder vind je daarom voorbeelden van veelvoorkomende aantal zonnepanelen in één zonnestroomsysteem en welke kosten en opbrengsten daar gemiddeld bij horen.*

Liever direct weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen? Klik dan hieronder door en doe direct de dakscan.

Berekening voor 6 zonnepanelen

Wat is de opbrengst van 6 zonnepanelen?

De opbrengst van 6 zonnepanelen ligt rond de 1.860 kWh per jaar. Om je een idee te geven: het gemiddelde eenpersoons-huishouden verbruikt ongeveer 1.500 kWh per jaar, een persoon extra levert ongeveer 1.000 kWh extra verbruik op. Met 6 zonnepanelen val je hier dus redelijk tussenin. Die zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Verwacht je een huisgenoot, ga je elektrisch rijden of wil je van het gas af en dus verwarmen en koken met elektriciteit? Het zijn allemaal factoren die meetellen bij het bepalen of de opbrengst van 6 zonnepanelen genoeg is voor jou en jouw huis.

Wat kosten 6 zonnepanelen (inclusief montage)?

6 zonnepanelen kosten ongeveer €3000. De kosten voor de omvormer, het frame, overige aansluitmaterialen, de installatie en het
transport zijn bij deze prijs inbegrepen. Omdat een zonnestroomsysteem met 6 zonnepanelen relatief klein is, ligt de prijs per zonnepaneel nog relatief hoog. Over het algemeen geldt: hoe meer zonnepanelen in een installatie, hoe lager de prijs per zonnepaneel. Dit verklaart dan ook waarom het zonnestroomsysteem met 6 zonnepanelen naar verhouding meer kost dan
onderstaande systemen met meer zonnepanelen.

De terugverdientijd en besparing

Met een opbrengst van ongeveer 1.860 kWh per jaar bespaar je jaarlijks net geen €450. Dat betekent dat de zonnepanelen zich binnen 7 jaar volledig terugverdienen. Alles wat je hierna bespaart, houd je lekker in je portemonnee. Met de huidige salderingsregeling wordt iedere kWh die je opwekt gecompenseerd met het aantal kWh dat je verbruikt. Je bespaart dus €0,24 met elke kWh die de 6 zonnepanelen op je dak opwekken. Het maakt dus niet uit of je veel opwekt in de zomer en vooral veel verbruikt in de winter, iedere kWh is mooi meegenomen.

 

Berekening voor 8 zonnepanelen

Wat is de opbrengst van 8 zonnepanelen?

Met een gemiddelde opbrengst van 310 kWh wek je met 8 zonnepanelen ruim 2.480 kWh per jaar op. Deze hoeveelheid energie is gemiddeld genomen voldoende voor een huishouden van twee volwassen personen. Zonnepanelen leveren de grootste besparing op wanneer de opbrengst en je verbruik gelijk zijn. Iedere kWh aan zonne-energie is namelijk goedkoper dan stroom van je energiemaatschappij en voor iedere kWh die je meer opwekt dan dat je verbruikt, betaal je onderaan de streep juist weer teveel. Heb jij momenteel een verbruik van 2.400 kWh? Dan is de opbrengst van 8 zonnepanelen voldoende voor jouw huishouden. Verwacht je een hoger verbruik op termijn, omdat je elektrisch gaat rijden of volledig van het gas af gaat? Dan is het waarschijnlijk interessanter om nu iets meer te investeren in een groter zonnestroomsysteem.

Wat kosten 8 zonnepanelen?

8 zonnepanelen kosten rond de €3500. De prijs per zonnepaneel ligt daarmee ruim onder de €450 per zonnepaneel. Maar je betaalt niet alleen voor de zonnepanelen. Een zonnestroomsysteem met 8 zonnepanelen bestaat namelijk ook uit een omvormer, een frame dat de zonnepanelen op de juiste plek houdt en diverse kabels en overige aansluitmaterialen die cruciaal zijn voor een efficiënte en veilige werking van het systeem. Al deze kosten zitten bij de hierboven genoemde kosten voor 8 zonnepanelen inbegrepen, evenals de kosten voor installatie en transport.

De terugverdientijd en besparing

De terugverdientijd van 8 zonnepanelen is eenvoudig te berekenen door de totale kosten van het zonnestroomsysteem te delen door de gemiddelde besparing per jaar. Met een energieprijs van €0,24 en een gemiddelde opbrengst van 310 kWh per zonnepaneel, bespaar je jaarlijks €595 op je energierekening. De kosten van 8 zonnepanelen liggen op €3500, dus na een kleine 6 jaar heeft het zonnestroomsysteem zich volledig terugverdiend. Die mooie besparing houd je lekker op je spaarrekening. Met nog 19 jaar te gaan, ben je dus nog lang niet klaar met (be)sparen.

Deze berekeningen zijn natuurlijk gebaseerd op gemiddeldes. Wil jij weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je ermee bespaart? Doe dan onze gratis online dakscan en je krijgt het resultaat direct.

Berekening voor 10 zonnepanelen

Wat is de opbrengst van 10 zonnepanelen?

Met 10 zonnepanelen kom je nog net niet aan het gemiddeld verbruik van een gezin van 3 personen. Met een opbrengst van ongeveer 310 kWh wekken alle zonnepanelen op je dak samen ongeveer 3100 kWh per jaar op, waar het verbruik voor driepersoons gezinnen op zo’n 3200 kWh ligt. Of de opbrengst van 10 zonnepanelen voldoende is voor jouw huishouden, hangt echter sterk af van verschillende factoren. Zijn jullie erg zuinig en ligt je verbruik van de afgelopen jaren onder de 3100 kWh? Dan zijn 10 zonnepanelen mogelijk voldoende. Houd wel rekening met eventuele veranderingen op korte termijn. De aanschaf van een elektrische auto of de komst van een extra bewoner kan een reden zijn om toch alvast voor een installatie met meer zonnepanelen te kiezen. De installatiekosten wegen namelijk zwaar mee bij de kosten van een zonnestroomsysteem, dus het motto ‘beter in één keer goed’ is zeker van toepassing. Verder is het uitbreiden van een eerste systeem niet altijd (gemakkelijk) mogelijk.

Wat kosten 10 zonnepanelen?

10 zonnepanelen kosten ongeveer €4100 inclusief montage en alle overige materialen en apparatuur die nodig zijn om een zonnestroomsysteem werken te krijgen. De 10 zonnepanelen kosten zo’n €410 per paneel, waarmee de prijs net wat lager ligt dan de paneelprijs voor installaties met 6 of 8 zonnepanelen.

De terugverdientijd en besparing

Een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen is goed voor een besparing van €740 per jaar. Omdat 10 zonnepanelen inclusief montage zo’n €4100 kosten, komt de totale terugverdientijd neer op 5,5 jaar. Na deze periode zijn de zonnepanelen volledig terugverdiend en kan het echte besparen pas echt beginnen. Je houdt jaarlijks honderden euro’s op zak, terwijl de kosten voor
onderhoud van het systeem beperkt zijn. Met een levensduur van 25 jaar, kun je nog ruim 19 jaar profiteren van gratis stroom.

Berekening voor 12 zonnepanelen

Wat is de opbrengst van 12 zonnepanelen?

Met een opbrengst van ongeveer 310 kWh brengen 12 zonnepanelen gemiddeld zo’n 3.700 kWh per jaar op. Dat is genoeg voor een klein gezin (twee volwassenen en een kind), welke gemiddeld 3.500 kWh per jaar verbruikt. Hoe weet je nu of dit voldoende is voor jouw huishouden? Je huidige verbruik geeft een indicatie van het verbruik dat je kan verwachten als er verder niet veel in je thuissituatie verandert. Ga je echter over op inductie koken, een elektrische auto of verwachten jullie nog gezinsuitbreiding? Dan is het aan te raden om het zonnestroomsysteem hierop voor te bereiden en dus een maatje groter te gaan.

Wat kosten 12 zonnepanelen (inclusief installatie)?

12 zonnepanelen kosten zo’n €4.800. De exacte kosten zijn uiteraard afhankelijk van de aanbieder die je kiest, het type zonnepanelen dat wordt geleverd en het vermogen van deze panelen. Met een prijs van €400 per zonnepaneel is de prijs per Wattpiek bij deze installatie nog net iets gunstiger dan bij een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen. Bij de prijs van €4.800 zijn alle aanschafkosten inbegrepen, zoals de omvormer, installatiemateriaal, installatiekosten en transport.

De terugverdientijd en besparing

Met een kostenplaatje van €4.800 is een zonnestroomsysteem van 12 zonnepanelen een flinke investering, maar de besparing die je staat te wachten is dat ook. Met een stroomprijs van €0,24 en een opbrengst van 3.700 kWh kan je namelijk rekenen op een besparing van net geen €890 per jaar. Na 5,5 jaar heb je de aanschafkosten van de 12 zonnepanelen terugverdiend en kan je jaarlijks een mooi bedrag besparen die je zeker gaat voelen op je spaarrekening. De zonnepanelen zijn daarna nog minimaal 20 jaar actief. 

Wil je weten wat er op jouw dak mogelijk is? Klik dan op de knop hieronder en je ziet gratis online hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen, wat dit jou gaat opleveren en hoe snel je ze hebt terugverdiend.

12 zonnepanelen op schuin dak

Berekening voor 14 zonnepanelen

Wat is de opbrengst van 14 zonnepanelen?

Met een opbrengst van zo’n 4.340 kWh is een zonnestroomsysteem met 14 zonnepanelen groot genoeg voor een gezin van vier personen. Hoewel het verbruik van gezinnen van deze grootte sterk kan variëren, biedt dit een redelijke indicatie van de mogelijkheden die 14 zonnepanelen bieden. De beste manier om te bepalen of 14 zonnepanelen genoeg is voor jouw huishouden, is door je huidige verbruik te bekijken. Verwacht je grote veranderingen in of aan jouw huis, die invloed gaan hebben op het verbruik? Neem deze dan mee in je keuze voor het aantal zonnepanelen.

Wat kosten 14 zonnepanelen?

De kosten van 14 zonnepanelen liggen rond de €5.600. Dat brengt de gemiddelde prijs per zonnepaneel op €400 euro. Deze is dus
vergelijkbaar en in sommige gevallen zelfs gelijk aan een zonnestroomsysteem met 12 zonnepanelen. De kosten van €5.600 omvatten alle aanschafkosten. Naast de 14 zonnepanelen krijg je voor dit bedrag dus ook een omvormer, al het nodige
installatiemateriaal en de arbeidskosten voor het installeren en transporteren. 

De terugverdientijd en besparing

De kosten van €5.600 voor 14 zonnepanelen heb je binnen 5,5 jaar weer terugverdiend. Met een stroomprijs van €0,24 per kWh en een opbrengst van 4.340 kWh bespaar je per jaar ruim €1.040. Een flinke besparing dus, waarmee je nog genoeg tijd overhoudt om ook na de terugverdientijd flink van je zonnestroomsysteem te profiteren. Hoewel de terugverdientijd vergelijkbaar is met de terugverdientijd van een systeem met 12 zonnepanelen, is de besparing na het terugverdienen nog veel groter. Je bespaart namelijk bijna €150 meer per jaar. Dat kan tot een uiteindelijke besparing leiden van €15.000 tot €20.000.

Berekening voor 16 zonnepanelen

Wat is de opbrengst van 16 zonnepanelen?

Wanneer je 16 zonnepanelen op je dak laat leggen, mag je met recht van een grote installatie spreken. Dit systeem levert jaarlijks 4.960 kWh aan zonne-energie op. Voor de meeste huishoudens is dit voldoende om het verbruik volledig te dekken. Ligt jouw verbruik tussen de 3.500 en 5.000 kWh? Dan is de keuze voor 16 zonnepanelen toch snel gemaakt? Het is wel slim om ook even naar je toekomstig verbruik te kijken. Overweeg je de aanschaf van een elektrische auto, een warmtepomp of staat er een gezinsuitbreiding te wachten? Kies dan voor een future-proof zonnestroomsysteem met meer panelen. Houd echter wel rekening met de mogelijke afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023, waardoor het steeds verstandiger wordt om wat je opwekt ook daadwerkelijk te verbruiken of in ieder geval in de buurt te blijven van jouw eigen verbruik.

Wat kosten 16 zonnepanelen (inclusief montage)?

16 zonnepanelen kosten rond de €6.100. Een grote investering, maar het levert je op termijn ook veel op. Bij de kosten voor 16
zonnepanelen zijn ook echt alle aanschafkosten inbegrepen. Dat zijn dus de zonnepanelen zelf, de omvormer, installatie-materiaal en alle installatie- en transportkosten. Gedurende de levensduur van het systeem zal de omvormer waarschijnlijk eenmalig vervangen moeten worden. Deze kosten zijn niet bij de aanschafkosten inbegrepen.

De terugverdientijd en besparing

De kosten voor 16 zonnepanelen van €6.100 zijn met een gemiddelde jaaropbrengst van 4.960 kWh snel terugverdiend. De jaarlijkse besparing ligt namelijk rond de €1.190. Na 5 jaar heb je de aanschafkosten er al uitgehaald en kan je echt beginnen met besparen. Over de hele levensduur van het zonnestroomsysteem bespaar je tot wel €20.000 op energiekosten. Genoeg voor een leuke auto, meerdere uitgebreide vakanties of een uitbouw.

Alles wat je hier leest is gebaseerd op gemiddeldes. Daarnaast is de vraag natuurlijk ook of er überhaupt 16 panelen op jouw dak passen. Kom hier snel en vrijblijvend achter door onze dakscan te doen. Klik op de knop hieronder, vul je postcode en huisnummer in en je ziet direct online wat de mogelijkheden op jouw dak zijn.

Berekening voor 18 zonnepanelen

Wat is de opbrengst van 18 zonnepanelen?

Met 18 zonnepanelen die per stuk zo’n 310 kWh opwekken, kun
je rekenen op een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 5.580 kWh. Deze hoeveelheid energie is voldoende voor de meeste gezinnen met twee kinderen, al hangt je daadwerkelijke energievraag sterk af van de apparaten in je huis, het gedrag van je huisgenoten en de grootte van het huis. Om het juiste aantal zonnepanelen voor jouw huishouden te bepalen, raden we dan ook aan om je huidige verbruik als uitgangspunt te nemen. Verwacht je een toenemend verbruik, omdat je bijvoorbeeld een laadpaal laat plaatsen voor je elektrische auto? Dan is het verstandig om dit verbruik mee te nemen in het berekenen van het benodigde
aantal zonnepanelen.

Wat kosten 18 zonnepanelen (inclusief installatie)?

De kosten voor 18 zonnepanelen (inclusief montage) ligt rond de €6.500. Voor dat bedrag krijg je meer dan alleen de 18 zonnepanelen die op je dak gelegd worden. Zo wordt het zonnestroomsysteem voorzien van een geschikte omvormer, het nodige aansluitmateriaal en alle overige kosten die bij de installatie van de 18 zonnepanelen komen kijken. De levensduur van de
omvormer is ongeveer de helft van de zonnepanelen zelf, deze zal je dus eenmalig moeten vervangen.

De terugverdientijd en besparing

Met de kosten van €6.500 voor 18 zonnepanelen en een jaarlijkse opbrengst van zo’n 5.580 kWh verdient het systeem zich terug in 5 jaar. De huidige energieprijs van €0,24 en de salderingsregeling leveren namelijk een besparing van €1.339 per jaar op. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar kun je dus nog flinke besparingen verwachten nadat het zonnestroomsysteem zich heeft terugverdiend.

Wat is er mogelijk op mijn dak?

Nadat je de voorbeelden hier boven hebt gelezen, ben je waarschijnlijk benieuwd wat er nu precies mogelijk is op jouw eigen dak. Hoeveel zonnepanelen passen bij jouw verbruik? Past dit aantal ook op jouw dak? En wat zijn de kosten en opbrengsten die hier aan verbonden zijn? Allemaal vragen die snel door onze dakscan beantwoord kunnen worden. Vul jouw gegevens in via onderstaande knop en je krijgt direct een indicatie wat er mogelijk is.

* In de berekeningen op deze pagina zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie waarbij het zonnestroomsysteem de verwachte performance haalt, op een dak met een ideale hellingshoek, dat zuidelijk georiënteerd en schaduwvrij is. De zonnepanelen die we in onze berekening gebruiken zijn JA Solar panelen met een vermogen van 365 Wattpiek. We rekenen met een energieprijs van €0,24 per kWh.