Wat veroorzaakt het kleurverschil bij zonnepanelen?

Wat veroorzaakt het kleurverschil bij zonnepanelen?

Wanneer je eens goed naar meerdere zonnestroomsystemen kijkt, valt je als het goed is op dat niet alle zonnepanelen exact dezelfde kleur hebben. Waarschijnlijk is dat jou al eens opgevallen en ben je daarom nu meer informatie over dit kleurverschil van zonnepanelen aan het vergaren. We krijgen dan ook regelmatig de vraag waarom zonnepanelen van kleur verschillen en of dit kwaad kan. Op deze pagina duiken we dieper in de kleurrijke wereld van zonnepanelen.

Kleurverschil bij verschillende soorten zonnepanelen

De kleur van een zonnepaneel wordt door meerdere factoren bepaald. De belangrijkste factor is het type paneel. Monokristallijn zonnepanelen hebben volledig zwarte zonnecellen, waardoor de panelen ook een egale, zwarte kleur krijgen. Polykristallijn zonnepanelen zijn blauw, het kleurverschil met monokristallijn zonnepanelen is dus duidelijk zichtbaar. De reden dat monokristallijn egaal zwart is, komt door de wijze waarop de silicium kristallen gekoeld worden tijdens het productieproces. Bij monokristallijn gebeurt dit gecontroleerd, waardoor alle kristallen dezelfde kant op liggen, bij polykristallijn gaat dit ongecontroleerd.

Kleurverschil per zonnepaneel

Het verschil tussen een blauw of zwart zonnepaneel is duidelijk zichtbaar en dus ook eenvoudig te verklaren. Toch zijn niet alle zwarte zonnepanelen even zwart en zeker bij blauwe zonnepanelen zie je enorme verschillen tussen de zonnepanelen. Sterker nog, bij polykristallijn zonnepanelen zie je zelfs kleurverschil op het paneel zelf. Dit komt dus door het ongecontroleerd afkoelen van de kristallen, waardoor deze in verschillende richtingen in het paneel komen te liggen.

Dat de kleuren van zonnepanelen verschillen is niet vreemd, maar kan wel als storend ervaren worden. Wanneer verschillende batches zonnepanelen met elkaar gecombineerd worden, zullen eventuele (kleine) verschillen in kleur direct opvallen wanneer de panelen geplaatst zijn. Het vervelende is dat je dit verschil van dichtbij niet of nauwelijks kunt zien, een installateur kan dit dus vooraf ook niet vaststellen. Hoe kan je dan voorkomen dat jij zonnepanelen met kleurverschil op je dak krijgt? Over het algemeen geldt dat goedkopere zonnepanelen de kans op kleurverschil vergroten. Omdat de productie minder zorgvuldig is, kunnen kleine verschillen in kleur ontstaan.

Verkleuren kan geen kwaad

Nadat de zonnepanelen op je dak zijn geplaatst, kun je enige vorm van verkleuring opmerken. Ook dit is geen reden tot paniek, het verkleuren van zonnepanelen is een logisch gevolg van de invloeden van de zon, regen, stof en alle andere externe factoren die in aanraking komen met een zonnestroomsysteem. Soms zorgt het verkleuren van zonnepanelen ervoor dat kleine kleurverschillen geneutraliseerd worden.

Meer weten over zonnepanelen?

Wil jij meer weten over zonnepanelen? Op de website van Dakscanzonnepanelen vind je uitgebreide informatie over zonnepanelen en alles wat met een zonnestroomsysteem te maken heeft. Neem gerust contact met ons op als je het antwoord op jouw vraag niet kunt vinden.