Salderen zonnepanelen

Salderen zonnepanelen

De salderingsregeling maakt de keuze voor zonnepanelen extra interessant. Dat was al zo toen de salderingsregeling jaren geleden geïntroduceerd werd, maar ook nu en in de toekomst blijft salderen een mooie kans voor huishoudens om ieder jaar te besparen op hun energierekening. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk in stapjes jaarlijks afgebouwd, al is nog niet bekend hoe dit precies in zijn werking gaat. Op deze pagina hebben we de belangrijkste informatie omtrent het salderen met zonnepanelen voor je verzameld. Ontdek wat salderen is, hoe het werkt en welk effect het afbouwen van de salderingsregeling op de toekomst gaat hebben.

Wat is salderen?

Het principe van salderen is eenvoudig. Wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, kun je dit overschot aan stroom wegstrepen tegen de energie die je van je energiemaatschappij hebt ontvangen. Bij oude systemen loopt de energiemeter terug wanneer je stroom terug levert, moderne, slimme meters registreren hoeveel stroom je terug levert. Het wegstrepen van het overschot tegen hetzelfde tarief als de stroomprijs is wat we salderen noemen. Je energiemaatschappij verrekent dit bij het opstellen van je jaarrekening, je hoeft zelf dus niet in actie te komen om geld terug te vragen.

Salderen = Geld verdienen

100% Salderen tot 2023

Na 2023 stapsgewijs afbouwen

Hoe werkt salderen?

Wanneer er zonnepanelen op je dak liggen, wek je 365 dagen per jaar overdag stroom op. De ene dag is dit meer dan de andere dag, afhankelijk van het aantal zonuren en de stand van de zon. Ondertussen gebruik je ook stroom om de apparaten in huis te kunnen gebruiken. Hierbij geldt net zo goed dat je op de ene dag meer verbruikt dan op de andere dag. Het nadeel: de opbrengst van de zonnepanelen is niet op het verbruik afgestemd. Op een mooie zonnige dag zit je lekker buiten, heb je geen lichten of verwarming aanstaan en is je verbruik dus laag. Ondertussen wekken de zonnepanelen op je dak veel stroom op, waar jij op dat moment dus niets mee kunt. Dit is de stroom die je terug levert aan het net. Je kunt namelijk alleen zonne-energie gebruiken die op dat moment wordt opgewekt. Je energiemaatschappij gebruikt deze stroom weer om andere huishoudens en industrieën van energie te voorzien.

Op momenten dat er weinig zonlicht is, zoals in de winter, op bewolkte dagen en in de avond, is het precies andersom. De opbrengst van het zonnestroomsysteem is laag en je verbruik des te hoger. Je hebt dus meer stroom nodig dan je zelf op kunt wekken. In dat geval ontvang je stroom van je energiemaatschappij om aan je energiebehoefte te voldoen. Op de achtergrond wissel je dus constant stroom uit met je energiemaatschappij. Beide partijen profiteren van dit tweerichtingsverkeer. Om het hele proces overzichtelijk te houden is besloten om de energiemaatschappij de verantwoordelijkheid te geven om deze twee stromen tegen elkaar weg te strepen en jou daarna pas de energierekening te sturen. Is de totale jaaropbrengst van jouw systeem exact gelijk aan het totale jaarverbruik van jouw huishouden? Dan krijg je dus een rekening van €0,-.

Hoe ziet salderen er na 2023 eruit?

De overheid heeft de salderingsregeling geïntroduceerd om huishoudens te stimuleren om voor zonnepanelen te kiezen. Het is eigenlijk een vorm van subsidie die de drempel van de hoge aanschafkosten van een zonnestroomsysteem moest verlagen. Deze systemen zijn ondertussen stukken goedkoper, waardoor steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak laten leggen. Vanaf 2023 wordt het salderen met zonnepanelen dan ook stap voor stap afgebouwd. Althans, dat is de bedoeling. Deze kwestie speelt al enkele jaren en ondanks meerdere voorstellen is er nog geen definitief besluit genomen hoe het afbouwen van de salderingsregeling precies vormgegeven gaat worden. De Tweede Kamer heeft verklaard dat er pas over het voorstel besloten mag worden als er een nieuw kabinet is aangetreden.

Het laatste voorstel van de minister van Economische Zaken en Klimaat gaat uit van een jaarlijkse afbouw van 9% vanaf 2023. Zo zou je dan in 2023 nog 91% van je opgewekte energie kunnen salderen, in 2024 82% en zo door tot in 2030 nog 28% overblijft. In 2031 wordt ten slotte de laatste stap gezet naar 0%. Salderen blijft dus minstens nog 10 jaar bestaan, alleen is het nog niet zeker in welke vorm.

Waarom zonne-energie een goede investering blijft

De verwachte afbouw van het salderen is een tegenvaller voor huiseigenaren, omdat de stroom die je terug levert vanaf 2023 minder waard wordt. De gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar in 2021 zal hierdoor oplopen tot 9 jaar in 2031. Dat betekent dat als je tussen 2021 en 2024 voor zonnepanelen kiest, jouw systeem zich al heeft terugverdiend voordat de salderingsregeling volledig is afgebouwd. De afbouw van de saldering maakt het juist interessant om zo snel mogelijk op zonne-energie over te stappen, omdat je dan de komende jaren nog maximaal van het salderen profiteert.

Ook nadat de salderingsregeling afgebouwd is blijven zonnepanelen een goede investering. De verwachting is namelijk dat huishoudens de komende jaren steeds meer elektriciteit in huis zullen verbruiken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een laadpaal voor een elektrische auto en andere elektrische (slimme) apparaten.  Als je je verbruik verhoogt op momenten dat de zonnepanelen energie opwekken, maak je nog volop gebruik van de financiële voordelen van zonnepanelen. Deze energie hoef je namelijk niet af te nemen van een energieleverancier en dus ook niet af te rekenen.

 

De terugleververgoeding

Er zullen altijd momenten blijven dat je niet alle opgewekte energie direct in huis kunt gebruiken. Je zult dus altijd een deel terugleveren aan het net. Met het verdwijnen van de salderingsregeling betekent dit echter niet dat dit je helemaal niks meer oplevert. Er is namelijk al afgesproken dat er een terugleververgoeding in de plaats komt van de huidige salderingsregeling.  Voor iedere kWh die je terug levert aan het net, ontvang je een vergoeding van je energiemaatschappij. Deze terugleververgoeding ligt wel een stuk lager dan de stroomprijs. Je ontvangt ongeveer 60% minder voor de stroom die je terug levert dan je betaalt voor de stroom die je ontvangt. Deze terugleververgoeding is dus minder interessant dan de salderingsregeling, maar levert je onderaan de streep toch nog een aardig bedrag op, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je terug hebt geleverd. Wanneer de saldering stopt, zal de terugleververgoeding uiteindelijk bepalen hoeveel je jaarlijks extra bespaart per jaar. Hoeveel je precies ontvangt verschilt per energieleverancier.

Wat kun jij besparen?
Dankzij de salderingsregeling kun je jaarlijks flink besparen op je energierekening. Benieuwd hoeveel jij ieder jaar kunt besparen door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen en wat het effect van de aanstaande veranderingen zullen zijn? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan. Experts van Solease zonnepanelen helpen je vervolgens verder en zullen alle vragen beantwoorden.