Wat zijn de kosten en opbrengst van 8 zonnepanelen?

Hoeveel wek je op met 8 zonnepanelen?
8 zonnepanelen met een vermogen van 365 Wattpiek wekken gemiddeld 2.480 kWh per jaar op. Deze hoeveelheid energie is over het algemeen voldoende voor een huishouden van twee volwassen personen. Afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen kan de opbrengst hoger of lager uitvallen. De verwachte jaaropbrengst is te berekenen door het vermogen in Wattpiek met 0,85 te vermenigvuldigen en de uitkomst daarvan te vermenigvuldigen met het aantal zonnepanelen. Houd er rekening mee dat de exacte opbrengst kan afwijken, afhankelijk van onder andere de oriëntatie en hellingshoek van je dak.

Wat kosten 8 zonnepanelen?

8 zonnepanelen kosten rond de €3500. De prijs per zonnepaneel ligt daarmee ruim onder de €450 per zonnepaneel. Maar je betaalt niet alleen voor de zonnepanelen. Een zonnestroomsysteem met 8 zonnepanelen bestaat namelijk ook uit een omvormer, een frame dat de zonnepanelen op de juiste plek houdt en diverse kabels en overige aansluitmaterialen die cruciaal zijn voor een efficiënte en veilige werking van het systeem. Al deze kosten zitten bij de hierboven genoemde kosten voor 8 zonnepanelen inbegrepen, evenals de kosten voor installatie en transport.

Snel terugverdiend

De terugverdientijd van 8 zonnepanelen is eenvoudig te berekenen door de totale kosten van het zonnestroomsysteem te delen door de gemiddelde besparing per jaar. Met een energieprijs van €0,45 en een gemiddelde opbrengst van 310 kWh per zonnepaneel, bespaar je jaarlijks €1.116 op je energierekening. De kosten van 8 zonnepanelen liggen op €3500, dus na een kleine 4 jaar heeft het zonnestroomsysteem zich volledig terugverdiend. Die mooie besparing houd je lekker op je spaarrekening. Met nog ongeveer 20 jaar te gaan, ben je dus nog lang niet klaar met (be)sparen. Deze berekeningen zijn natuurlijk gebaseerd op gemiddeldes. Wil jij weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je ermee bespaart? Doe dan onze gratis online dakscan en je krijgt het resultaat direct.

Zijn 8 zonnepanelen genoeg voor mij?

Zonnepanelen leveren de grootste besparing op wanneer de opbrengst en je verbruik gelijk zijn. Door de salderingsregeling kun je namelijk elke vebruikte kWh wegstrepen tegen de opgewekte kWh van je zonnepanelen. Dit kan alleen echter voor de volledige kWh prijs die je aan je energieleverancier betaalt tot aan je eigen verbruik. Voor alles wat je meer opwekt dan je verbruik krijg je een lagere terugleververgoeding (welke verschilt per leverancier). Heb jij momenteel een verbruik van 2.480 kWh? Dan is de opbrengst van 8 zonnepanelen voldoende voor jouw huishouden. Verwacht je een hoger verbruik op termijn, omdat je elektrisch gaat rijden of volledig van het gas af gaat? Dan is het waarschijnlijk interessanter om nu iets meer te investeren in een groter zonnestroomsysteem.

Wat is er mogelijk op mijn dak?

De uitleg hier boven is gebaseerd op gemiddelden en vuistregels. Elk dak en daarmee ook elk systeem is anders. Denk bijvoorbeeld aan schaduw op jouw dak en de ligging van je woning. Zonder specifiek naar jouw dak te kijken, is het dus zeer lastig een schatting te maken of 8 panelen voor jou voldoende zijn. Door de gratis online dakscan te doen, krijg je in ieder geval al een betere inschatting wat er mogelijk is op jouw dak. Vul jouw gegevens in via onderstaande knop en je krijgt direct een indicatie wat er mogelijk is.

* In de berekeningen op deze pagina zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie waarbij het zonnestroomsysteem de verwachte performance haalt, op een dak met een ideale hellingshoek, dat zuidelijk georiënteerd en schaduwvrij is. De zonnepanelen die we in onze berekening gebruiken zijn JA Solar panelen met een vermogen van 365 Wattpiek. We rekenen met de huidige gemiddelde energieprijs van €0,45 per kWh.