Wat zijn de kosten en opbrengst van 6 zonnepanelen?

Hoeveel wek je op met 6 zonnepanelen?

De gemiddelde opbrengst van 6 zonnepanelen ligt rond de 1.860 kWh per jaar. Dit is uitgaande van zonnepanelen met een vermogen van 365 Wattpiek. De vuistregel voor het berekenen van de gemiddelde opbrengst van 6 zonnepanelen met een ander type zonnepaneel is als volgt: Vermenigvuldig het vermogen van het paneel in Wattpiek met 0,85. Vermenigvuldig de uitkomst vervolgens met het aantal panelen (in dit geval dus 6). Het resultaat is de verwachte gemiddelde jaaropbrengst.

Wat kosten 6 zonnepanelen (inclusief montage)?

6 zonnepanelen kosten ongeveer €3000. De kosten voor de omvormer, het frame, overige aansluitmaterialen, de installatie en het
transport zijn bij deze prijs inbegrepen. Omdat een zonnestroomsysteem met 6 zonnepanelen relatief klein is, ligt de prijs per zonnepaneel nog relatief hoog. Over het algemeen geldt: hoe meer zonnepanelen in een installatie, hoe lager de prijs per zonnepaneel. Dit verklaart dan ook waarom het zonnestroomsysteem met 6 zonnepanelen naar verhouding meer kost dan
onderstaande systemen met meer zonnepanelen. 
 

De terugverdientijd en besparing

Met een opbrengst van ongeveer 1.860 kWh per jaar bespaar je jaarlijks ongeveer €500. Dat betekent dat de zonnepanelen zich binnen 6 jaar volledig terugverdienen. Alles wat je hierna bespaart, houd je lekker in je portemonnee. Met de huidige salderingsregeling wordt iedere kWh die je opwekt gecompenseerd met het aantal kWh dat je verbruikt. Je bespaart dus je huidige kWh-tarief met elke kWh die de 6 zonnepanelen op je dak opwekken. Het maakt dus niet uit of je veel opwekt in de zomer en vooral veel verbruikt in de winter, iedere kWh is mooi meegenomen.

Wat kan ik met de opbrengst van 6 zonnepanelen?

Om je een idee te geven: het gemiddelde eenpersoons-huishouden verbruikt ongeveer 1.500 kWh per jaar, een persoon extra levert ongeveer 1.000 kWh extra verbruik op. Met 6 zonnepanelen val je hier dus redelijk tussenin. Die zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Verwacht je een huisgenoot, ga je elektrisch rijden of wil je van het gas af en dus verwarmen en koken met elektriciteit? Het zijn allemaal factoren die meetellen bij het bepalen of de opbrengst van 6 zonnepanelen genoeg is voor jou en jouw huis.

Wat is er mogelijk op mijn dak?

Nadat je de voorbeelden hier boven hebt gelezen, ben je waarschijnlijk benieuwd wat er nu precies mogelijk is op jouw eigen dak. Hoeveel zonnepanelen passen bij jouw verbruik? Past dit aantal ook op jouw dak? En wat zijn de kosten en opbrengsten die hier aan verbonden zijn? Allemaal vragen die snel door onze dakscan beantwoord kunnen worden. Vul jouw gegevens in via onderstaande knop en je krijgt direct een indicatie wat er mogelijk is.

* In de berekeningen op deze pagina zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie waarbij het zonnestroomsysteem de verwachte performance haalt, op een dak met een ideale hellingshoek, dat zuidelijk georiënteerd en schaduwvrij is. De zonnepanelen die we in onze berekening gebruiken zijn JA Solar panelen met een vermogen van 365 Wattpiek. We rekenen met een energieprijs van €0,24 per kWh.