Wat zijn de kosten en opbrengst van 18 zonnepanelen?

Hoeveel wek je op met 18 zonnepanelen?

Met 18 zonnepanelen met een vermogen van 365 Wattpiek kun je rekenen op een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 5.580 kWh. De opbrengst kan sterk variëren, afhankelijk van het type zonnepaneel dat je neemt. Een vermogen van 365 Wattpiek is vrij gemiddeld. Wil je weten hoeveel 18 zonnepanelen met een afwijkend vermogen opwekken? Vermenigvuldig dan het vermogen in Wattpiek met 0,85. Je weet nu hoeveel energie een enkel zonnepaneel ongeveer zal opwekken. Vermenigvuldig dat getal met 18 en je hebt een indicatie van de opbrengst van 18 zonnepanelen.

Wat kosten 18 zonnepanelen inclusief montage?

De kosten voor 18 zonnepanelen (inclusief montage) ligt gemiddeld tussen de €5.700 en €6.900 excl. btw. Voor dat bedrag krijg je meer dan alleen de 18 zonnepanelen die op je dak gelegd worden. Zo wordt het zonnestroomsysteem voorzien van een geschikte omvormer, het nodige aansluitmateriaal en alle overige kosten die bij de installatie van de 18 zonnepanelen komen kijken. De levensduur van de omvormer is ongeveer de helft van de zonnepanelen zelf, deze zal je dus eenmalig moeten vervangen..

De terugverdientijd en besparing

Met de kosten van €6.900 voor 18 zonnepanelen en een jaarlijkse opbrengst van zo’n 5.580 kWh verdient het systeem zich terug in 3 jaar. De huidige energieprijs van €0,45 en de salderingsregeling leveren namelijk een besparing van €2.500 per jaar op. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar kun je dus nog flinke besparingen verwachten nadat het zonnestroomsysteem zich heeft terugverdiend.

Heb ik 18 zonnepanelen nodig?

De hoeveelheid energie die 18 zonnepanelen opwekken is ruim voldoende voor de meeste gezinnen met twee kinderen, al hangt je daadwerkelijke energievraag sterk af van de apparaten in je huis, het gedrag van je huisgenoten en de grootte van het huis. Om het juiste aantal zonnepanelen voor jouw huishouden te bepalen, raden we dan ook aan om je huidige verbruik als uitgangspunt te nemen. Verwacht je een toenemend verbruik, omdat je bijvoorbeeld een laadpaal laat plaatsen voor je elektrische auto? Dan is het verstandig om dit verbruik mee te nemen in het berekenen van het benodigde aantal zonnepanelen.

Wat is er mogelijk op mijn dak?

De uitleg hier boven is gebaseerd op gemiddelden en vuistregels. Elk dak en daarmee ook elk systeem is anders. Denk bijvoorbeeld aan schaduw op jouw dak en de ligging van je woning. Zonder specifiek naar jouw dak te kijken, is het dus zeer lastig een schatting te maken of 14 panelen voor jou voldoende zijn. Door de gratis online dakscan te doen, krijg je in ieder geval al een betere inschatting wat er mogelijk is op jouw dak. Vul jouw gegevens in via onderstaande knop en je krijgt direct een indicatie wat er mogelijk is.

* In de berekeningen op deze pagina zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie waarbij het zonnestroomsysteem de verwachte performance haalt, op een dak met een ideale hellingshoek, dat zuidelijk georiënteerd en schaduwvrij is. De zonnepanelen die we in onze berekening gebruiken zijn JA Solar panelen met een vermogen van 365 Wattpiek. We rekenen met de huidige gemiddelde energieprijs van €0,45 per kWh.