Wat zijn de kosten en opbrengst van 16 zonnepanelen?

Hoeveel wek je op met 16 zonnepanelen?

Wanneer je 16 zonnepanelen op je dak laat leggen, mag je met recht van een grote installatie spreken. Dit systeem levert jaarlijks ongeveer 4.960 kWh aan zonne-energie op. Voor de meeste huishoudens is dit meer dan voldoende om het verbruik volledig te dekken. De exacte opbrengst hangt van een aantal factoren af, waaronder je woonplaats, de oriëntatie en hellingshoek van je dak en eventuele schaduw die op de panelen valt. Een nog belangrijkere factor is het vermogen van de zonnepanelen. In bovenstaand voorbeeld rekenen we met zonnepanelen met een vermogen van 365 wattpiek. Kies jij voor kleinere zonnepanelen met een lager vermogen of juist een model met een hoger vermogen? Dan zal de verwachte opbrengst ook anders uitvallen. Dit bereken je op deze manier: vermenigvuldig het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek met 0,85 en vermenigvuldig de uitkomst met 16.

Wat kosten 16 zonnepanelen inclusief montage?

16 zonnepanelen kosten ongeveer tussen de €5.100 en €6.100 excl. BTW. Een grote investering, maar het levert je op termijn ook veel op. Bij de kosten voor 16 zonnepanelen zijn ook echt alle aanschafkosten inbegrepen. Dat zijn dus de zonnepanelen zelf, de omvormer, installatiemateriaal en alle installatie- en transportkosten. Gedurende de levensduur van het systeem zal de omvormer waarschijnlijk eenmalig vervangen moeten worden. Deze kosten zijn niet bij de aanschafkosten inbegrepen.

De terugverdientijd en besparing

De kosten voor 16 zonnepanelen van €6.100 zijn met een gemiddelde jaaropbrengst van 4.960 kWh snel terugverdiend. De jaarlijkse besparing ligt namelijk rond de €2.200 (bij een kWh-prijs van €0,45). Na 3 jaar heb je de aanschafkosten er al uitgehaald en kan je echt beginnen met besparen. Over de hele levensduur van het zonnestroomsysteem bespaar je dan ook enkele tienduizenden euro’s aan energiekosten. Genoeg voor een leuke auto, meerdere uitgebreide vakanties of een uitbouw.

Heb ik genoeg aan 16 zonnepanelen op mijn dak?

Ligt jouw verbruik tussen de 3.500 en 5.000 kWh en heb je voldoende vrije ruimte op je dak? Dan is de keuze voor 16 zonnepanelen snel gemaakt. Het is wel slim om ook even naar je toekomstig verbruik te kijken. Overweeg je de aanschaf van een elektrische auto, een warmtepomp of staat er een gezinsuitbreiding te wachten? Kies dan voor een future-proof zonnestroomsysteem met meer panelen.

Wat is er mogelijk op mijn dak?

De uitleg hier boven is gebaseerd op gemiddelden en vuistregels. Elk dak en daarmee ook elk systeem is anders. Denk bijvoorbeeld aan schaduw op jouw dak en de ligging van je woning. Zonder specifiek naar jouw dak te kijken, is het dus zeer lastig een schatting te maken of 16 panelen voor jou voldoende zijn. Door de gratis online dakscan te doen, krijg je in ieder geval al een betere inschatting wat er mogelijk is op jouw dak. Vul jouw gegevens in via onderstaande knop en je krijgt direct een indicatie wat er mogelijk is.

* In de berekeningen op deze pagina zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie waarbij het zonnestroomsysteem de verwachte performance haalt, op een dak met een ideale hellingshoek, dat zuidelijk georiënteerd en schaduwvrij is. De zonnepanelen die we in onze berekening gebruiken zijn JA Solar panelen met een vermogen van 365 Wattpiek. We rekenen met de huidige gemiddelde energieprijs van €0,45 per kWh en gaan uit van 100% salderen.