Wat zijn de kosten en opbrengst van 14 zonnepanelen?

Hoeveel wek je op met 14 zonnepanelen?

Met een opbrengst van zo’n 4.340 kWh is een zonnestroomsysteem met 14 zonnepanelen groot genoeg voor een gezin van vier personen. We rekenen daarbij met zonnepanelen met een vermogen van 365 Wattpiek. De opbrengst van 14 zonnepanelen kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte en het vermogen. De keerzijde van grotere panelen is dat je er natuurlijk wel minder van kwijt kunt op je dak. Wil je berekenen wat de opbrengst van 14 zonnepanelen is bij types met een ander vermogen? Vermenigvuldig het vermogen van een enkele zonnepaneel in Wattpiek met 0,85 en vermenigvuldig de uitkomst dan nog eens met 14. Je weet nu ongeveer hoeveel energie die 14 zonnepanelen opwekken.

Wat kosten 14 zonnepanelen inclusief montage?

De kosten van 14 zonnepanelen liggen rond de €5.600. Dat brengt de gemiddelde prijs per zonnepaneel op €400 euro. Deze is dus vergelijkbaar en in sommige gevallen zelfs gelijk aan een zonnestroomsysteem met 12 zonnepanelen. De kosten van €5.600 omvatten alle aanschafkosten. Naast de 14 zonnepanelen krijg je voor dit bedrag dus ook een omvormer, al het nodige installatiemateriaal en de arbeidskosten voor het installeren en transporteren.

De terugverdientijd en besparing

De kosten van €5.600 voor 14 zonnepanelen heb je binnen 3 tot 4 jaar weer terugverdiend. Met een stroomprijs van €0,45 per kWh en een opbrengst van 4.340 kWh bespaar je per jaar ruim €1.900. Een flinke besparing dus, waarmee je nog genoeg tijd overhoudt om ook na de terugverdientijd flink van je zonnestroomsysteem te profiteren. Dat kan tot een uiteindelijke besparing leiden van tienduizenden euro’s in 25 jaar tijd.

Zijn 14 zonnepanelen genoeg om mijn verbruik te compenseren?

De beste manier om te bepalen of 14 zonnepanelen genoeg is voor jouw huishouden, is door je huidige verbruik te bekijken. Verwacht je grote veranderingen in of aan jouw huis, die invloed gaan hebben op het verbruik? Neem deze dan mee in je keuze voor het aantal zonnepanelen. In de meeste gevallen heeft het de voorkeur om zoveel mogelijk ruimte op je dak te benutten met zonnepanelen. Passen er maximaal 14 op? Laat er dan ook 14 leggen.

Wat is er mogelijk op mijn dak?

De uitleg hier boven is gebaseerd op gemiddelden en vuistregels. Elk dak en daarmee ook elk systeem is anders. Denk bijvoorbeeld aan schaduw op jouw dak en de ligging van je woning. Zonder specifiek naar jouw dak te kijken, is het dus zeer lastig een schatting te maken of 14 panelen voor jou voldoende zijn. Door de gratis online dakscan te doen, krijg je in ieder geval al een betere inschatting wat er mogelijk is op jouw dak. Vul jouw gegevens in via onderstaande knop en je krijgt direct een indicatie wat er mogelijk is.

* In de berekeningen op deze pagina zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie waarbij het zonnestroomsysteem de verwachte performance haalt, op een dak met een ideale hellingshoek, dat zuidelijk georiënteerd en schaduwvrij is. De zonnepanelen die we in onze berekening gebruiken zijn JA Solar panelen met een vermogen van 365 Wattpiek. We rekenen met de huidige gemiddelde energieprijs van €0,45 per kWh.