Wat zijn de kosten en opbrengst van 12 zonnepanelen?

Hoeveel wek je op met 12 zonnepanelen?

12 zonnepanelen wekken gemiddeld zo’n 3.700 kWh per jaar op. Dat is genoeg voor een klein gezin (twee volwassenen en een kind), welke gemiddeld 3.500 kWh per jaar verbruikt. Hierbij gaan we uit van zonnepanelen met een vermogen van 365 Wattpiek. Wil je de verwachte opbrengst voor zonnepanelen met een hoger of lager vermogen berekenen? Dat bereken je zo: vermogen van een zonnepaneel in Wattpiek vermenigvuldigen met 0,85 en de uitkomst daarvan vermenigvuldigen met 12.

Wat kosten 12 zonnepanelen (inclusief installatie)?

12 zonnepanelen kosten zo’n €4.800. De exacte kosten zijn uiteraard afhankelijk van de aanbieder die je kiest, het type zonnepanelen dat wordt geleverd en het vermogen van deze panelen. Met een prijs van €400 per zonnepaneel is de prijs per Wattpiek bij deze installatie nog net iets gunstiger dan bij een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen. Bij de prijs van €4.800 zijn alle aanschafkosten inbegrepen, zoals de omvormer, installatiemateriaal, installatiekosten en transport.

Snel terugverdiend en flink besparen

Met een kostenplaatje van €4.800 is een zonnestroomsysteem van 12 zonnepanelen een flinke investering, maar de besparing die je staat te wachten is dat ook. Met een stroomprijs van €0,45 per kWh en een opbrengst van 3.700 kWh kan je namelijk rekenen op een besparing van ruim €1.600 per jaar. Na 3-4 jaar heb je de aanschafkosten van de 12 zonnepanelen terugverdiend en kan je jaarlijks een mooi bedrag besparen die je zeker gaat voelen op je spaarrekening. De zonnepanelen zijn daarna nog minimaal 20 jaar actief.

Is deze opbrengst genoeg voor jouw verbruik?

Hoe weet je nu of dit voldoende is voor jouw huishouden? Je huidige verbruik geeft een indicatie van het verbruik dat je kan verwachten als er verder niet veel in je thuissituatie verandert. Ga je echter over op inductie koken, een elektrische auto of verwachten jullie nog gezinsuitbreiding? Dan is het aan te raden om het zonnestroomsysteem hierop voor te bereiden en dus een maatje groter te gaan.

Wat is er mogelijk op mijn dak?

De uitleg hier boven is gebaseerd op gemiddelden en vuistregels. Elk dak en daarmee ook elk systeem is anders. Denk bijvoorbeeld aan schaduw op jouw dak en de ligging van je woning. Zonder specifiek naar jouw dak te kijken, is het dus zeer lastig een schatting te maken of 12 panelen voor jou voldoende zijn. Door de gratis online dakscan te doen, krijg je in ieder geval al een betere inschatting wat er mogelijk is op jouw dak. Vul jouw gegevens in via onderstaande knop en je krijgt direct een indicatie wat er mogelijk is.

* In de berekeningen op deze pagina zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie waarbij het zonnestroomsysteem de verwachte performance haalt, op een dak met een ideale hellingshoek, dat zuidelijk georiënteerd en schaduwvrij is. De zonnepanelen die we in onze berekening gebruiken zijn JA Solar panelen met een vermogen van 365 Wattpiek. We rekenen met de huidige gemiddelde energieprijs van €0,45 per kWh.