Wat zijn de kosten en opbrengst van 10 zonnepanelen?

Hoeveel wek je op met 10 zonnepanelen?

Met 10 zonnepanelen kom je nog net niet aan het gemiddeld verbruik van een gezin van 3 personen. Met een opbrengst van ongeveer 310 kWh wekken alle zonnepanelen op je dak samen ongeveer 3100 kWh per jaar op, waar het verbruik voor driepersoons gezinnen op zo’n 3200 kWh ligt. Hierbij gaan we wel uit van zonnepanelen met een vermogen van 365 Wattpiek. Bij zonnepanelen met een lager of hoger vermogen kan je de verwachte jaaropbrengst zelf berekenen: vermenigvuldig het vermogen in Wattpiek met 0,85 en vermenigvuldig het resultaat met 10.

Wat kosten 10 zonnepanelen?

10 zonnepanelen kosten ongeveer €4100 inclusief montage en alle overige materialen en apparatuur die nodig zijn om een zonnestroomsysteem werken te krijgen. De 10 zonnepanelen kosten zo’n €410 per paneel, waarmee de prijs net wat lager ligt dan de paneelprijs voor installaties met 6 of 8 zonnepanelen.

Wat jij gaat besparen

Een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen is goed voor een besparing van net geen €1.400 per jaar. Omdat 10 zonnepanelen inclusief montage zo’n €4100 kosten, komt de totale terugverdientijd neer op 3 tot 4 jaar. Na deze periode zijn de zonnepanelen volledig terugverdiend en kan het echte besparen pas echt beginnen. Je houdt jaarlijks honderden euro’s op zak, terwijl de kosten voor onderhoud van het systeem beperkt zijn. Met een levensduur van 25 jaar, kun je nog ruim 20 jaar profiteren van gratis stroom.

Zijn 10 zonnepanelen genoeg voor mijn verbruik?

Of de opbrengst van 10 zonnepanelen voldoende is voor jouw huishouden, hangt echter sterk af van verschillende factoren. Zijn jullie zuinig en ligt je verbruik van de afgelopen jaren onder de 3100 kWh? Dan zijn 10 zonnepanelen mogelijk voldoende. Houd wel rekening met eventuele veranderingen op korte termijn. De aanschaf van een elektrische auto, een warmtepomp of de komst van een extra bewoner kan een reden zijn om toch alvast voor een installatie met meer zonnepanelen te kiezen. De installatiekosten wegen namelijk zwaar mee bij de kosten van een zonnestroomsysteem, dus het motto ‘beter in één keer goed’ is zeker van toepassing. Verder is het uitbreiden van een eerste systeem niet altijd (gemakkelijk) mogelijk.

Wat is er mogelijk op mijn dak?

De uitleg hier boven is gebaseerd op gemiddelden en vuistregels. Elk dak en daarmee ook elk systeem is anders. Denk bijvoorbeeld aan schaduw op jouw dak en de ligging van je woning. Zonder specifiek naar jouw dak te kijken, is het dus zeer lastig een schatting te maken of 10 panelen voor jou voldoende zijn. Door de gratis online dakscan te doen, krijg je in ieder geval al een betere inschatting wat er mogelijk is op jouw dak. Vul jouw gegevens in via onderstaande knop en je krijgt direct een indicatie wat er mogelijk is.

* In de berekeningen op deze pagina zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie waarbij het zonnestroomsysteem de verwachte performance haalt, op een dak met een ideale hellingshoek, dat zuidelijk georiënteerd en schaduwvrij is. De zonnepanelen die we in onze berekening gebruiken zijn JA Solar panelen met een vermogen van 365 Wattpiek. We rekenen met de huidige gemiddelde energieprijs van €0,45 per kWh.