Wat veroorzaakt het kleurverschil bij zonnepanelen?

Wat veroorzaakt het kleurverschil bij zonnepanelen?

Wanneer je eens goed naar meerdere zonnestroomsystemen kijkt, valt je als het goed is op dat niet alle zonnepanelen exact dezelfde kleur hebben. Waarschijnlijk is dat jou al eens opgevallen en ben je daarom nu meer informatie over dit kleurverschil van zonnepanelen aan het vergaren. We krijgen dan ook regelmatig de vraag waarom zonnepanelen van kleur verschillen en of dit kwaad kan. Op deze pagina duiken we dieper in de kleurrijke wereld van zonnepanelen.

Kleurverschil bij verschillende soorten zonnepanelen

De kleur van een zonnepaneel wordt door meerdere factoren bepaald. De belangrijkste factor is het type paneel. Monokristallijn zonnepanelen hebben volledig zwarte zonnecellen, waardoor de panelen ook een egale, zwarte kleur krijgen. Polykristallijn zonnepanelen zijn blauw, het kleurverschil met monokristallijn zonnepanelen is dus duidelijk zichtbaar. De reden dat monokristallijn egaal zwart is, komt door de wijze waarop de silicium kristallen gekoeld worden tijdens het productieproces. Bij monokristallijn gebeurt dit gecontroleerd, waardoor alle kristallen dezelfde kant op liggen, bij polykristallijn gaat dit ongecontroleerd.

Verkleuren kan geen kwaad

Nadat de zonnepanelen op je dak zijn geplaatst, kun je enige vorm van verkleuring opmerken. Ook dit is geen reden tot paniek, het verkleuren van zonnepanelen is een logisch gevolg van de invloeden van de zon, regen, stof en alle andere externe factoren die in aanraking komen met een zonnestroomsysteem. Soms zorgt het verkleuren van zonnepanelen ervoor dat kleine kleurverschillen geneutraliseerd worden.

blauwe zonnepanelen

Wat is mogelijk bij Dakscanzonnepanelen?

Wanneer je bij ons zonnepanelen koopt of huurt stuurt Solease gecertificeerde installateurs langs om er zeker van te zijn dat het systeem veilig en correct geïnstalleerd wordt. Het stelt ons gerust dat jij op een verantwoorde manier kunt genieten van zonne-energie en tegelijkertijd wordt het voor ons ook eenvoudiger om eventuele problemen op te lossen.

Meer weten over zonnepanelen?

Wil jij meer weten over zonnepanelen? Op de website van Dakscanzonnepanelen vind je uitgebreide informatie over zonnepanelen en alles wat met een zonnestroomsysteem te maken heeft. Direct online berekenen hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen? Klik op de knop hieronder en doe de gratis online dakscan.