Waar bestaat een zonnestroomsysteem uit?

Waar bestaat een zonnestroomsysteem uit?

Wanneer we het over zonne-energie hebben, spreken we voornamelijk over zonnepanelen. Deze liggen duidelijk in het zicht, zijn verantwoordelijk voor het omzetten van zonlicht in stroom en spreken goed tot de verbeelding: iedereen weet wat een zonnepaneel is. Maar wat sommige mensen zich niet realiseren is dat zonnepanelen onderdeel zijn van een systeem van verschillende onderdelen. Hoeveel precies hangt af van de samenstelling van het systeem. Hieronder lees je welke onderdelen samen een zonnestroomsysteem vormen.

De onderdelen van een zonnestroomsysteem

Een zonnestroomsysteem bestaat uit een combinatie van onderdelen die stuk voor stuk onmisbaar zijn, om uiteenlopende redenen. De zonnepanelen op het dak vormen uiteraard het belangrijkste onderdeel van het systeem. Deze panelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in stroom. Die zonnepanelen liggen niet los op het dak, maar zijn bevestigd middels een vernuftig montagesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de zonnepanelen stevig en veilig op hun plek blijven liggen. Sommige systemen zijn uitgerust met optimizers. Deze zorgen ervoor dat productieverlies door schaduw tot een minimum beperkt wordt. Via de kabels komt de energie van de panelen bij de omvormer terecht. Dit apparaat zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Alle apparaten die jij in het stopcontact steekt maken gebruik van wisselstroom of komen met een adapter die wisselstroom weer omzet naar gelijkstroom.

Het systeem monitoren met slimme software

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om het zonnestroomsysteem op je dak te monitoren, via een internetverbinding. De hersenen van het systeem vind je doorgaans in de omvormer, hier wordt alle data geregistreerd en gedeeld met de app die in de meeste gevallen door de leverancier gefaciliteerd wordt. Zo kun je het zonnestroomsysteem altijd en overal in de gaten houden en merk je het direct wanneer er een probleem is.

Meer weten over de onderdelen van een zonnestroomsysteem?

Er zijn veel fabrikanten van zonnepanelen, omvormers en overige toebehoren voor een zonnestroomsysteem. En iedere leverancier gebruikt weer een andere combinatie van apparatuur om een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding te kunnen leveren. Op de website van Solease zie je precies welke materialen je ontvangt wanneer je een zonnestroomsysteem via ons koopt of huurt.

Doe de Dakscan

Doe vrijblijvend en gratis een dakscan. Zo weet jij direct hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je hiermee bespaart.