Is er nog subsidie voor zonnepanelen?

Is er nog subsidie voor zonnepanelen?

Toen zonnepanelen nog in opkomst waren, kon er gebruik gemaakt worden van een landelijk subsidiepotje om zonnepanelen op je dak betaalbaar en dus aantrekkelijker te maken. Die landelijke subsidie verviel toen de techniek en productie van zonnepanelen zover doorontwikkeld was dat de kosten aanzienlijk lager kwamen te liggen. Het verdwijnen van die landelijke subsidie voor zonnepanelen ligt ondertussen jaren achter ons, maar toch krijgen we nog regelmatig de vraag of er nog subsidies voor zonnepanelen zijn. Geen hele gekke vraag, sterker nog: er zijn wel degelijk regelingen en subsidies waar je aanspraak op maakt wanneer je voor zonnepanelen kiest.

Welke subsidies voor zonnepanelen zijn er?

De landelijke subsidie is dan wel stopgezet, op lokaal niveau worden er nog altijd subsidies uitgekeerd aan particulieren die zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Zowel provincies als gemeentes staan vrij om hun bewoners te stimuleren om duurzamer te wonen. Check de Energiesubsidiewijzer om erachter te komen of jij een subsidie of lening kunt krijgen voor het verduurzamen van je huis.

Naast subsidies zijn er ook regelingen in het leven geroepen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker moeten maken. Zo kun je de btw op de aanschafprijs en installatie terugvragen, kun je extra geld lenen met een Energiebespaarlening en de meest interessante regeling: de salderingsregeling waarmee je energie die jouw zonnepanelen opwekken kunt wegstrepen tegen energie die jij van het net hebt gebruikt.

Hoelang kan ik gebruikmaken van deze zonnepanelen subsidies?

Het is nog onduidelijk hoelang gemeentes en provincies subsidies blijven aanbieden. Van de salderingsregeling is al lange tijd bekend dat de overheid van plan is om deze af te bouwen. De staatssecretaris heeft een voorstel ingediend om het salderen vanaf 2023 stapsgewijs terug te brengen naar nul, maar hier is nog geen definitieve beslissing over genomen. Vooralsnog blijft het dus even afwachten tot er meer informatie beschikbaar komt.

Zijn zonnepanelen ook zonder bijzondere regelingen nog rendabel?

Hoewel de subsidies en regelingen voor zonnepanelen de keuze voor zonne-energie aantrekkelijk maken, zijn zonnepanelen zeker ook rendabel zonder deze voordelen. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks aanzienlijk op je energierekening, waardoor je de aanschafprijs al lang en breed hebt terugverdiend voordat het zonnestroomsysteem op je dak is afgeschreven. Je bent met zonnepanelen dus altijd beter af dan zonder.

blauwe zonnepanelen

Benieuwd hoeveel jij kan besparen?

Wil jij ook nu nog profiteren van de salderingsregeling en andere voordelen, zoals de btw-teruggave? Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een offerte aan te vragen via onze website. We nemen spoedig contact met je op om de mogelijkheden voor jou woning te bespreken.

Doe de Dakscan

Doe vrijblijvend en gratis een dakscan. Zo weet jij direct hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je hiermee bespaart.