Hoeveel kWh levert een zonnepaneel op?

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel op?

Zonnepanelen zijn ‘here to stay’. Jaarlijks kiezen duizenden huishoudens voor zonne-energie om te besparen op de energiekosten en CO2-uitstoot. Sta jij ook op het punt om die stap te zetten en wil je graag nog iets meer zekerheid over de opbrengst van een zonnepaneel? Geen zorgen, wij zetten de feiten voor je op een rijtje. In dit artikel beantwoorden we de vraag: ‘hoeveel kWh levert een zonnepaneel op?’

blauwe zonnepanelen

Hoeveel kWh per zonnepaneel?

Om erachter te komen hoeveel kWh een zonnepaneel oplevert, moeten we eerst weten over wat voor zonnepaneel we het hebben. Dit verschilt namelijk per soort zonnepaneel (monokristallijn, polykristallijn, etc.) en het vermogen van het zonnepaneel. In de ideale wereld staat 1 Wp gelijk aan 1 kWh. In de praktijk zijn er echter teveel factoren die een rol spelen om een dergelijk rendement te halen. Denk aan het aantal zonuren, de temperatuur, de opstelling van de zonnepanelen en de hellingshoek. De vuistregel die meestal gebruikt wordt om de gemiddelde opbrengst aan kWh te berekenen is om het vermogen van het paneel te vermenigvuldigen met 0,85. Voorbeeld: Een zonnepaneel met 365 Wp wekt gemiddeld dus 365 * 0,85 = 285 kWh aan stroom op.

Wat jij kan besparen?

De huidige stroomprijs is €0,24 per kWh. Als we bovenstaand voorbeeld gebruiken, betekent dat een besparing van €65 per zonnepaneel per jaar. In de praktijk leg je natuurlijk niet maar één maar veel meer zonnepanelen op je dak. Met een gemiddeld systeem van 12 zonnepanelen bespaar je jaarlijks dan dus €786. Je wekt dan ongeveer 3600 kWh op. Dat staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van een Nederlands gezin met een kind. Met deze besparing verdien je jouw zonnepanelen binnen 5 tot 7 jaar volledig terug. Kies je ervoor om zonnepanelen te huren? Dan moet je de huurkosten van de besparing aftrekken om de netto besparing te berekenen. Gemiddeld blijft er dan een fraaie besparing van €130 over.

zonnepanelen met groene omgeving

Wat kan ik met de stroom van één zonnepaneel?

Hoewel een zonnestroomsysteem doorgaans uit meerdere zonnepanelen bestaat, kunnen we opbrengst van één zonnepaneel wel gebruiken om alles in perspectief te plaatsen. Met een zonnepaneel zou je de volgende dingen een jaar lang kunnen doen:

  • Negentien mobiele telefoons elke nacht acht uur opladen. Per telefoon (5 watt per uur) levert dit een dagelijks besparing van 0,0012 eurocent op en een jaarlijkse besparing van €3,36.
  • Vier tot vijf keer per week een uur koken op een inductiekookplaat met vier kookzones (1300 watt per uur). Je bespaart iedere week tussen €1,20 en €1,50.
  • Meer dan één keer per dag een wasbeurt draaien. In een jaar tijd zou je 570 wasbeurten kunnen draaien van de stroom die een zonnepaneel levert. Je bespaart €0,12 per wasbeurt.

Doe de Dakscan

Doe vrijblijvend en gratis een dakscan. Zo weet jij direct hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je hiermee bespaart.