Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Een zonnestroomsysteem is dan ook een duurzame investering waar je echt lang van profiteert. Na 25 jaar neemt het rendement van een zonnepaneel af, maar dat betekent niet dat een zonnestroomsysteem na deze 25 jaar helemaal niets meer opwekt. Vaak wordt er een garantie afgegeven die het rendement van een zonnepaneel tot een bepaald percentage dekt. Het rendement mag dan bijvoorbeeld niet lager zijn dan 80% na 25 jaar. Dit verschilt per aanbieder.

De levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen (van hoge kwaliteit) worden stevig gebouwd. Gedurende hun levensduur krijgen deze panelen namelijk veel te verwerken. Van de wind die druk zet op de verbinding met het dak, tot zanddeeltjes en vogelpoep die het oppervlak aantasten. Hoewel de slijtage op de toplaag van een zonnepaneel enige invloed op het rendement heeft, verliest een zonnepaneel ook aan efficiëntie doordat de zonnecellen in het paneel langzaam degraderen. Tegen deze slijtage kun je zelf niets doen, maar door een betrouwbare aanbieder van zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen, is de kans groot dat jouw zonnestroomsysteem lang een hoog rendement houdt.

Na 25 jaar wordt er vaak nog een minimale opbrengstgarantie gegarandeerd. Indien dit bijvoorbeeld 83% is, betekent dit dat na 25 jaar jouw systeem nog 83% van het oorspronkelijke vermogen behoudt. Heb je zonnepanelen met een vermogen van 365 Wp? Dan is na 25 jaar het minimale vermogen nog 0,83 * 365 = 303 Wp.

zonnepanelen met groen landschap

Het vervangen van de omvormer

De omvormer die de opgewekte gelijkstroom omvormt tot wisselstroom is het enige onderdeel van een zonnestroomsysteem dat een kortere levensduur heeft. Na ongeveer 12 jaar zal de omvormer vervangen moeten worden. Dit zijn dus ook extra kosten waar je bij het aanschaffen van een zonnestroomsysteem rekening mee dient te houden.

 

Wat betekent dit voor mij?

Wanneer je zonnepanelen koopt kan je lang van je systeem genieten. Het vervangen van de omvormer en (laten) uitvoeren van eventueel onderhoud of reparaties zijn wel extra kostenposten die voor jouw rekening komen. Zolang jouw zonnepanelen nog zonne-energie opwekken, profiteer jij nog van alle voordelen van een zonnestroomsysteem.

Wanneer je zonnepanelen huurt draait Solease voor alle extra kosten op. Met hun niet-goed-geld-terug garantie betaal jij geen huur wanneer problemen niet binnen 15 werkdagen zijn opgelost. Zolang jouw huurcontract met Solease loopt, ben jij dus zeker van een werkend zonnestroomsysteem.

Doe de Dakscan

Doe vrijblijvend en gratis een dakscan. Zo weet jij direct hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je hiermee bespaart.