Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

Iedereen weet wat zonnepanelen zijn, maar hoe zonnepanelen werken is een ander verhaal. Van het ene op het andere moment worden die heerlijke zonnestralen omgezet in stroom die jij kan gebruiken om tv te kijken, te koken of een wasje te draaien. Het is fijn om te weten dat het werkt, maar eigenlijk ook wel heel interessant om meer te leren over hoe het dan precies werkt. Daarvoor ben je hier op de juiste plek. Bij Dakscanzonnepanelen praten we maar al te graag over onze zonnepanelen. Waar zullen we beginnen?

Zonnepanelen, van zon naar energie

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit door gebruik te maken van silicium zonnecellen. Deze zonnecellen vind je in de middelste laag van een zonnepaneel. Silicium is een stof die veel voorkomt op onze planeet en vooral uit zand gewonnen wordt. In een zonnecel ontstaat een spanningsverschil tussen de laagjes silicium waardoor gelijkstroom ontstaat. Met die gelijkstroom kan je nog niet zoveel, daarom heeft ieder zonnestroomsysteem een omvormer. Deze omvormer vormt de gelijkstroom om tot wisselstroom. Dit is het type stroom dat ook uit jouw stopcontacten komt. Deze wisselstroom gaat naar de apparaten die op dat moment stroom verbruiken of wordt terug geleverd naar het energienet.

Hoe werken de verschillende soorten zonnepanelen?

Op de Nederlandse daken kom je verschillende soorten zonnepanelen tegen. De meest voorkomende zonnepanelen zijn monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen werken op dezelfde manier, alleen zijn ze iets anders opgebouwd. Bij monokristallijn staan de silicium kristallen dezelfde kant op, waardoor dit type zonnepaneel een hogere opbrengst weet te halen. Dit zijn de zwarte panelen die je steeds vaker in het straatbeeld ziet. Bij polykristallijn zijn de silicium kristallen niet hetzelfde qua formaat en staan deze alle kanten op. De opbrengst ligt hierdoor wat lager. Polykristallijn zonnepanelen zijn blauw van kleur en hebben een vlekkerige uitstraling.

Hoelang blijven mijn zonnepanelen werken?

Helaas heeft een zonnepaneel niet het eeuwige leven. Door verschillende invloeden van binnen- en buitenaf verliest een zonnepaneel steeds een beetje meer efficiëntie. Denk bijvoorbeeld aan krasjes aan de glasplaat, waardoor het zonlicht geblokkeerd wordt. In de eerste 1000 uur na ingebruikname verliest een zonnepaneel bovendien gemiddeld 1 tot 3% aan efficiëntie door de blootstelling aan zonlicht. Na deze 1000 uur stabiliseert deze afname vanzelf.

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van minimaal 25 jaar. Het is dus een duurzame investering waar je nog lang plezier aan beleeft. Wij leveren alleen zonnepanelen waarop na 25 jaar nog steeds minimaal 83% vermogensgarantie gegeven wordt. Houd er wel rekening mee dat een omvormer na gemiddeld 10 tot 12 jaar eenmalig vervangen moet worden.

Er zijn veel fabrikanten van zonnepanelen, omvormers en overige toebehoren voor een zonnestroomsysteem. En iedere leverancier gebruikt weer een andere combinatie van apparatuur om een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding te kunnen leveren. Op de website van Solease zie je precies welke materialen je ontvangt wanneer je een zonnestroomsysteem via ons koopt of huurt.

zonnepanelen met groene omgeving

Hoe werken zonnepanelen samen met het energienet?

  • Wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken en jouw apparaten op exact hetzelfde moment stroom verbruiken, gaat deze stroom direct naar de apparaten in jouw huis. Deze stroom is dus ‘gratis’.
  • Verbruik je meer stroom dan je opwekt, dan wordt dit verschil aangevuld met stroom van het energienet. Aan het einde van het jaar betaal je hier de normale energieprijs voor, tenzij:
  • Je minder stroom verbruikt dan je opwekt, dan wordt het verschil teruggeleverd aan het energienet. Alle stroom die je teruglevert mag je wegstrepen tegen de stroom die je hebt ontvangen. Dit heet salderen. Heb je in totaal meer stroom teruggeleverd aan het energienet dan dat je hebt ontvangen, dan heb je recht op een terugleververgoeding. Deze vergoeding ligt wel een stuk lager dan de energieprijs en is dus minder interessant dan het salderen.
zonnepanelen met groene omgeving

Besparen op je energierekening en CO2-uitstoot

Doordat je op je energierekening bespaart, win je ieder jaar weer een deel van je investering terug. De gemiddelde terugverdientijd van een zonnestroomsysteem ligt op 5 tot 7 jaar. Wanneer je de zonnepanelen huurt betaal je een vast bedrag per maand om gebruik te maken van onze zonnepanelen. Het systeem verdient zich dus niet terug, maar je bespaart jaarlijks wel honderden euro’s.

Daarnaast bespaar je onze planeet ook een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot. Met een zonnestroomsysteem van 10 zonnepanelen stoot je zo’n 2000 kilo CO2 minder uit per jaar. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto stoot een vergelijkbare hoeveelheid uit bij het rijden van 20.000 km. Met zonnepanelen op je dak maak je dus echt een verschil.

Doe de Dakscan

Doe vrijblijvend en gratis een dakscan. Zo weet jij direct hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je hiermee bespaart.