Informatie zonnepanelen

Alles over zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je eenvoudig je eigen groene stroom opwekken. Je bent je eigen energieleverancier!

Inmiddels zijn veel daken in Nederland al voorzien van zonnepanelen, maar er is nog veel winst te behalen. Ben je aan het oriënteren op de aanschaf of huur van zonnepanelen? Dan wil je uiteraard zo geïnformeerd mogelijk de juiste keuze maken.

Op deze pagina vertellen we je meer over de wondere wereld van zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen vangen als het ware het licht van de zon op en zetten dit om in energie in de vorm van gelijkstroom. Omdat de apparaten in huis op wisselstroom aangesloten moeten worden heb je ook een omvormer nodig. Zoals de naam eigenlijk al verklapt wordt de gelijkstroom omgevormd tot wisselstroom.

Het kopen of huren van zonnepanelen en daarmee je eigen zonne-energie opwekken is in de praktijk vaak goedkoper dan het afnemen van stroom bij je energiemaatschappij. Dankzij de salderingsregeling kun je met zonnepanelen 100% zelfvoorzienend zijn. Deze regeling wordt in de toekomst echter afgebouwd. Je kunt dus niet vroeg genoeg overstappen op zonne-energie.

Verschillende soorten zonnepanelen

Vaak is het eerste dat mensen opvalt aan zonnepanelen het verschil in kleur. De zonnepanelen die je op de daken ziet zijn meestal zwart of blauw. Er bestaan zelfs groene en oranje panelen, al kom je die niet vaak tegen! Naast de kleur van het paneel heeft ook de kleur van het frame een grote invloed op de uitstraling van de zonnepanelen. Zo ligt de nadruk bij panelen met een wit frame meer op de individuele panelen, waar een zwart frame juist subtiel in het geheel opgaat en het gevoel geeft dat alle panelen samen een groot oppervlak vormen.

De zwarte zonnepanelen worden ook wel monokristallijne panelen genoemd. Deze naam is gebaseerd op hoe een zonnepaneel gemaakt wordt. Door een ander productieproces komen bij monokristallijne panelen de kristallen in de zonnecellen allemaal in dezelfde richting te liggen.

Bij blauwe zonnepanelen, ook wel polykristallijne zonnepanelen genoemd, liggen de kristallen juist onregelmatig door elkaar. Hierdoor komen de panelen er onregelmatiger . De meeste mensen hebben een voorkeur voor monokristallijne zonnepanelen, omdat de zwarte kleur een mooiere uitstraling op je dak heeft. Daarnaast zijn monokristallijne panelen ook net iets duurder dan polykristallijne panelen, maar daar staat weer tegenover dat monokristallijne zonnepanelen efficiënter zijn dan polykristallijne panelen. Hierdoor is de opbrengstverwachting een stuk hoger bij zwarte panelen.

De werking van zonnepanelen uitgelegd

Zonnepanelen werken eigenlijk als een mini-elektriciteitscentrale op je dak, die zonlicht omzet in elektriciteit. Een fotovoltaïsche cel, beter bekend als een zonnecel, bestaat uit een ingewikkeld stukje techniek.

We houden het simpel: valt er licht op de cel? Dan volgt er een reactie in de cel waarmee gelijkstroom opgewekt wordt. Deze stroom wordt naar de omvormer, een belangrijk onderdeel van het zonnestroomsysteem, geleid. Hier wordt de gelijkstroom die is opgewekt omgevormd tot wisselstroom. Via de omvormer komt de stroom in de meterkast terecht en wordt deze verdeeld over de apparaten in huis. Staan al je apparaten uit? Dan gaat het overschot aan opgewekte en omgevormde stroom naar je energiemaatschappij via het lichtnet.

Je energiemaatschappij streept de stroom die jij geleverd krijgt weg tegen de stroom die je hebt terug geleverd. Hoe meer licht de zonnepanelen opvangen en omzetten naar energie, hoe hoger de opbrengst zal zijn en des te sneller je je investering hebt terugverdiend.

De voor- en nadelen afwegen

Om een weloverwogen keuze te maken bespreken we diverse voor- en nadelen van zonnepanelen. Zo krijg je een compleet en eerlijk overzicht van zonnepanelen op je dak.

Het moge duidelijk zijn dat je met zonnepanelen flink kunt besparen op je energielasten en bijdraagt aan een beter milieu. Zonnepanelen bieden je de kans om een mooi bedrag jaarlijks te verdienen, omdat je je de energie zelf direct kunt vebruiken of deze teruglevert aan je leverancier. Energieleveranciers zijn verplicht om de energie die jij teruglevert te compenseren tegen een eerlijke prijs per kWh. Wek je op jaarbasis meer op dan je verbruikt? Dan is de winst voor jou!

Hetgeen wat de meeste mensen ervan weerhoudt om zonnepanelen aan te schaffen is het financiële aspect. Het kopen van zonnepanelen vraagt om een investering die pas gemiddeld na 7 tot 9 jaar terugverdiend is. Na deze periode is alles wat je opwekt echter wel pure winst, buiten extra kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringspremie.

Je kunt tegenwoordig ook zonnepanelen huren. Hierbij is geen investering nodig en profiteer je direct van zonne-energie en start je dus vanaf maand 1 met besparen. Bovendien zitten bijkomende kosten voor bijvoorbeeld onderhoud al in de huurkosten verwerkt. Dit kan dus een goed alternatief zijn voor het kopen van zonnepanelen, indien je geen duizenden euro’s wilt investeren en je graag ontzorgd wilt worden.

Al je vragen over zonnepanelen beantwoord

Zonne-energie is een hele interessante en belangrijke technologie die Nederland hopelijk gaat helpen om de klimaatdoelen te bereiken. Hoewel zonnepanelen tegenwoordig zeer toegankelijk zijn, heerst er ook nog veel onduidelijkheid over zonnepanelen in het algemeen. Hieronder geven we een beknopt antwoord op enkele vragen die we regelmatig voorbij zien komen. Klik op een link in de tekst voor een uitgebreider antwoord op je vraag.

Hoe werken zonnepanelen?
Op een zonnepaneel liggen tal van zonnecellen die zonnestralen opvangen. Deze zonnepanelen zijn gemaakt van silicium. Door het licht van de zon worden elektronen losgemaakt in het silicium, een halfgeleider. Hierdoor ontstaat er spanning in een zonnecel. De zonnecellen zitten achter elkaar geschakeld, waardoor de stroom dezelfde richting op wordt gestuurd. De opgewekte stroom komt daarna in de omvormer terecht die de stroom omzet in bruikbare stroom voor in je huis. Nu kan je je wasmachine, vaatwasser, televisie of verwarming aanzetten en profiteren van groene stroom! Alles wat je niet direct verbruikt lever je terug aan het net, waar je een vergoeding voor ontvangt. Lees meer over de werking van zonnepanelen.

Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?
Nederland is het land van de doe-het-zelvers. Toch raden we het aan om zonnepanelen altijd door een professioneel bedrijf te laten leggen. Zij beschikken over de juiste materialen, kennis en hebben jarenlange ervaring. Bij het plaatsen van zonnepanelen moet er aan veel aspecten gedacht worden, zoals het aansluiten van de omvormer op de meterkast en de veiligheid van de installateur en de installatie zelf (denk ook aan garantie en verzekering, hier kun je geen aanspraak op maken als de installatie incorrect is). Dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn en is daarom een klusje voor een ervaren elektricien of zonnepaneel-specialist. Lees meer over waarom we het zelf plaatsen van zonnepanelen afraden.

Hoe groot is een zonnepaneel?
Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen. Een van de onderscheidende factoren van een paneel is het formaat. . Het komt echter ook voor dat de zonnepanelen iets korter of langer zijn. Daarnaast is het mogelijk om zonnepanelen in verticale of horizontale positie te leggen. Lees hier meer over hoe groot een zonnepaneel is.

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Hoeveel zonnepanelen op je dak passen, is afhankelijk van de oppervlakte van je dak. Vanzelfsprekend passen er meer zonnepanelen op grotere daken dan op kleinere. In sommige gevallen wil je echter niet het maximale aantal panelen dat op je dak past ook daadwerkelijk laten plaatsen. Het uitgangspunt hierbij is om zoveel mogelijk aan te sluiten bij je eigen verbruik, zodat je niet meer produceert dan nodig is. Dit is financieel gezien het slimste om te doen. Om erachter te komen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen kun je de gratis dakscan doen. In slechts enkele minuten kun je een nauwkeurige berekening van het aantal zonnepanelen, afgesteld op jouw dakoppervlak, en de verwachte opbrengst, in je mailbox verwachten. Je ontvangt de resultaten van Solease. In dit overzicht staat:

  • Hoeveel zonnepanelen bij jouw verbruik passen
  • Wat de verwachte opbrengst van deze zonnepanelen per jaar is
  • Hoeveel je gaat besparen
  • Binnen hoeveel jaar de zonnepanelen zichzelf terugverdienen
  • Hoeveel CO2 je bespaart per jaar


Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Over het algemeen kennen zonnepanelen een levensduur van ongeveer 30 jaar, waarbij na 25 jaar vaak een vermogensgarantie van minimaal 85% wordt afgegeven. Dit betekent dat de zonnepanelen na 25 jaar nog een percentage van de startsituatie moeten opwekken. Hoe lang ze exact meegaan is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de weersomstandigheden en de kwaliteit van het paneel. Het is logisch dat zonnepanelen die zware weersomstandigheden moeten doorstaan een vergrote kans hebben op beschadigingen of zelfs kapot kunnen gaan. Daarom krijg je bij de meeste bedrijven die zonnepanelen plaatsen een garantie, waar je in geval van schade of problemen, beroep op kunt doen. Klik hier voor de verdiepende blog over de levensduur van zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen passen er op een omvormer?
Heb je of wil je meer dan 16 zonnepanelen op je dak? Dan kun je ook kiezen voor een 3 fase omvormer. De juiste omvormer kiezen is niet eenvoudig. Er moet rekening gehouden worden met het type zonnepaneel, de oriëntatie van je dak, het aantal zonnepanelen en de hellingshoek van je dak om het zonnesysteem te installeren. In de praktijk wordt er meestal een omvormer gekozen die iets minder vermogen heeft dan de zonnepanelen die hierop aangesloten worden. Lees meer over hoeveel zonnepanelen op een omvormer passen.

Is er nog subsidie voor zonnepanelen?
Vroeger kwam het voor dat je van de overheid een subsidie kreeg voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Tegenwoordig wordt deze subsidie niet meer verstrekt. Er zijn echter wel andere financiële regelingen die worden aangeboden om de aankoop van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Denk hierbij aan een energiebespaarlening of een salderingsregeling. Lees hier meer over de subsidies voor zonnepanelen.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel op?
Een zonnepaneel met een vermogen van 360 Wp wekt gemiddeld zo’n 260 tot 327 kWh per jaar op. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3500 kWh aan stroom per jaar. Voor dit gebruik heb je gemiddeld 11 tot 14 zonnepanelen nodig om het verbruik te compenseren. Panelen met een hoger vermogen leveren logischerwijs gemiddeld meer op dan met een lager vermogen. Ook is het afhankelijk van factoren als de locatie van de woning en instraling van op je dak. Klik hier om naar de blog te gaan voor nog meer informatie over hoeveel kWh een zonnepaneel levert.

Lees meer in onze blogs

Wil je nog meer verdiepende informatie over zonnepanelen? De antwoorden op de meest gestelde en interessantste vragen hebben we verder uitgeschreven in onderstaande blogs.

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen? Iedereen weet wat zonnepanelen zijn, maar hoe zonnepanelen werken is een ander verhaal. Van het ene op het andere moment worden die

Lees meer »

Doe de dakcheck!

Ben jij benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel jij gaat besparen met zonne-energie? Doe dan de gratis dakcheck! Geef je adres door en dan kan Solease aan de hand van geavanceerde software en 3D-satellietbeelden een zeer nauwkeurige inschatting maken van de verwachte besparing, het aantal benodigde panelen en of je dak geschikt is. Vraag direct per email een duidelijk overzicht van alle kosten en baten op.

Wil je een offerte aanvragen? Klik dan op de link in de mail die je ontvangt om je contactgegevens met Solease te delen. Zij zullen telefonisch contact met je opnemen. Tijdens dit gesprek kun je al je brandende vragen stellen en doorlopen zij alle mogelijkheden met je.